Zdraví pod lupou: Dětská nemoc v dospělosti

Zdraví pod lupou: Dětská nemoc v dospělosti

Měli jste dojem, že dětské nemoci mohou chytit jenom děti? Chyba lávky! Dospělým se rozhodně nevyhýbají a často mívají spíše horší průběh.

Proč můžete onemocnět až později?

Váš organismus byl zřejmě v dětství natolik silný, že nepodlehl neštovicím či spalničkám. Imunita ale nemusí být doživotní, a není dobré spoléhat na to, že když jste nic nechytli jako malí, už vás dětská nemoc nemůže nikdy postihnout. Doba, kdy se stáváme po druhé ohrozitelnými, přichází ve chvíli, kdy si pořídíme rodinu a nemocné začnou být naše děti. Protože dětské nemoci se snadno přenášejí, téměř vždy se nakazí rodiče, kteří sami v mládí nebyli nemocní. Dá se říct, že čím starší osoba, tím může být průběh nemoci horší.

Pozor na neštovice během těhotenství

Ačkoli jsou dětské nemoci prodělané v dospělosti velice nepříjemné a průběh mnohdy komplikovaný, neměly by být život ohrožující. Opatrné by ale měly být nastávající maminky. Zejména neštovice jsou v těhotenství opravdu nevítané, protože skrze placentu mohou nakazit plod a způsobit poškození. Záleží také na tom, v jaké fázi těhotenství se žena neštovicemi nakazí. Na každý pád ale existuje i spousta případů, kdy maminka i miminko zvládli nemoc bez jediného následku.

Dětská nemoc: Příušnice a neplodnost

Choroba, kterou děti většinou prodělají bez obtíží, může být nebezpečná pro dospělé muže. Očkování proti příušnicím probíhá od 80. let, takže osoby narozené dříve očkovány nebyly. I to je jeden z důvodů, proč čas od času proběhne jejich menší epidemie lokálního charakteru. Virus u dospělých může způsobovat zánět varlete a v krajních případech vést k neplodnosti.

Co můžete udělat, abyste se nenakazili

Když už je jisté, že musíte být v určitém kontaktu s nemocným dítětem, snažte se zachovávat maximální hygienu. Časté mytí rukou, kdy každý člen domácnosti má vlastní ručník, dezinfekce povrchů, časté praní ložního prádla a minimální fyzický kontakt. Jsou to drobnosti, které mohou pomoci snížit riziko infekce. Nezapomeňte však, že i vaše blízkost a podpora je pro vaše děti „léčivým“ prvkem. Jedno objetí v těžší chvilce anebo sdílená postel při horečce může pomoci. Vězte, že příroda pamatuje i na tyto chvíle a pokud zvládnete ukrotit svou mysl (a katastrofické scénáře) a vaše imunita je minimálně v dobré kondici, pak to zvládnete.

Očkování a přeočkování

Proti neprodělaným dětských nemocem je také možné nechat se přeočkovat. To se vyplatí spíše u osob, u kterých by případná nákaza znamenala kritický průběh nemoci, například pokud mají již jiné vážnější chronické onemocnění. Přeočkování by měl zajistit praktický lékař. Ani v případě, že jste během života byli řádně očkováni, nemusíte mít stoprocentně vyhráno. Ne všechny vakcíny mají doživotní účinek. Nutno dodat, že i když očkování v některých případech před nakažením zcela nechrání, významně zmírňuje průběh nemoci.

Zdraví a nemoci dětí se od té dospělé verze sice liší, ale někdy je třeba být pozorný i u dospělých. Na jakých 5 nemocí byste si u dětí měli dát obzvlášť pozor? O tom se můžete dočíst v našem předchozím článku. Inspirujte se také články:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1