Dětské úrazy hlavy vznikají nejčastěji doma

Dětské úrazy hlavy vznikají nejčastěji doma

Děti bývají neposedné. Rády si hrají, všude vlezou a v zápalu zábavy se lehko stane, že se poraní. Zvlášť o prázdninách je situací, kdy se může stát nějaké neštěstí, více než dost. Odřené kolínko se ošetří pofoukáním, objetím a náplastí. Úraz hlavy u dětí je vážnější. Polovina z nich přitom vznikne v domácím prostředí.

Bouli na hlavě ledujte, nezatlačujte

Po lehkém pádu nebo bouchnutí do hlavy z nepozornosti se obvykle do všech stran rozléhá dětský pláč způsobený nepopíratelnou bolestí v kombinaci s leknutím z toho, co se stalo. Není potřeba panikařit dopředu, protože je známo, že dítě kopíruje chování dospělých. Když uvidí strach ve vašich očích, bude svému zranění dávat větší význam. Snažte se raději uplakané dítko uklidnit a podívejte se, zda mu neroste někde na hlavě boule. Jde o otok podkožní tkáně, který odborníci nedoporučují zatlačovat, jak to bývalo zvykem, ale chladit ledovým obkladem. Poté raději najděte dítěti klidnější aktivitu, u které neběhá, a sledujte ho.

Motání a závratě? Jeďte do nemocnice

Menší úraz hlavy se totiž může z pohledu dospělého zdát jako nevýznamný. Vždyť boule a nějaká ta modřinka za pár dní zmizí bez následků. Dětské kosti jsou ale měkčí a i když se na první pohled může zdát, že je všechno nakonec v pořádku, změny se mohou odehrávat uvnitř lebky. Typickými příznaky, že jde o něco vážnějšího, je zvracení, rozšířené zornice a nekoordinované pohyby. Až vám vaše dcerka nebo synek začnou najednou usínat, budou cítit motání hlavy a závratě, na nic nečekejte, startujte auto a jeďte do nemocnice. Jestli jde o otřes mozku nebo o něco jiného, určí doktor po RTG vyšetření.

Čirý výtok z uší a nosu značí zlomeninu 

Závažnější jsou pády z větší výšky na tvrdý povrch, zejména jestli dítě narazilo rovnou na hlavu. Nemusí mu z ní vyloženě crčet krev, přesto může dojít k fraktuře lebky. Jasným signálem je čirý výtok z nosu nebo z uší. Není to ovšem pravidlo, podle kterého se můžete řídit, tudíž pro jistotu rovnou volejte sanitku a popište dispečerům, co se stalo. Při velkých a ošklivých pádech je možné, že zraněný je i krk a páteř. Až do příjezdu sanitky s dítětem raději nehýbejte a pozorujte jeho dýchání, puls a změny v reakcích.

Kdy na šití a kdy postačí „mašlička“

Dětské hry a zejména honičky mohou skončit i pořádným krvavým šrámem. Vždyť chvíle, kdy děti rozpustile běhají po bytě, jedno zavře prosklené dveře a druhé jimi „projde“, jsou poměrné známé. Následuje křik, pláč a krev. Na hlavě je hodně vlásečnic, takže i menší tržná ranka vypadá dramaticky. U rozsypaného skla se mohly jednotlivé kousíčky zapíchnout do kůže, proto se může zdát, že krev je úplně všude. Vezměte dítě do koupelny, otřete místa mokrou žínkou a zjistěte, jak jsou poranění skutečně hluboká. Pokud není zasažena hlubší tkáň, postačí osvědčená mašlička. Šití by způsobilo zbytečně další bolest a trauma. Do nemocnice na šití se vydejte, bude-li kůže proseknutá skrz a do rány byste vložili pomalu tužku.

Dětské úrazy vznikají nejčastěji doma

Podle statistik mají největší podíl na úrazech ty, které se staly v domácím prostředí. Obvykle nejsou tak závažné jako dopravní nehody ani nejsou fatální. Mnohým se dá ale zabránit poučením dětí a zajištěním bezpečného prostředí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1