Odlehčete po svátcích svůj jídelníček

Odlehčete po svátcích svůj jídelníček

K Vánocům i oslavám Nového roku patří hory tučného a nezdravého jídla. Především naše trávicí soustava dostává pořádně zabrat. Není proto od věci tělu po svátcích trochu ulevit.

V zimě zapomeňte na saláty

Během chladných měsíců naše tělo potřebuje nejen dodat živiny, ale i zahřát. Pokud tedy budete jíst jen zeleninové saláty, dušené kuřecí maso či nízkotučné potraviny, může se to projevit dokonce i zvýšenou náchylností k nemocem. V zimě totiž tělo potřebuje více kalorií a živin, aby se udrželo v teple a ochránilo se před nepřízní počasí.

Nezapomínejte pít

V zimě logicky nepociťujeme takovou žízeň, jako je tomu v parných dnech. Ani přesto bychom však neměli na pitný režim zapomínat. Zahřejí vás ovocné či bylinkové neslazené čaje nebo například zázvor s citronem zalitý horkou vodou. Dobrým zdrojem tekutin jsou rovněž polévky, zkusit můžete zeleninovou nebo třeba z luštěnin.

Co si v zimě dát?

Na mysl vám teď jistě přijde otázka, co si v zimě naservírovat na talíř, když se saláty nedoporučují? Příjem ovoce a zeleniny by rozhodně neměl být menší, než je tomu v ostatních měsících. Spíše naopak. Z ovoce si dejte například jablka či hrušky. Co se týče zeleniny, je ideální čas například na kořenovou zeleninu, zelí, kapustu nebo červenou řepu. Zapomínat bychom neměli ani na cibuli a česnek, které podpoří naši imunitu. Nastartovat organismus pomůže i koření, takže nešetřete skořicí, chilli, kardamomem či paprikou.

Vynechejte tučná jídla a jednoduché sacharidy

Těžká jídla budou organismus zatěžovat a člověk se po nich může cítit unavený. Proto ze svého jídelníčku vynechejte tučné salámy, uzeniny, brambůrky a podobné pochoutky, ale pokud možno i jednoduché sacharidy, jako je bílé pečivo, knedlíky, sušenky či smažená jídla. Řekněte si, že těchto potravin jste si dost užili právě na Vánoce a na Silvestra... a za rok zase užijete!

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1