V zimě zapomeňte na saláty
Během chladných měsíců naše tělo potřebuje nejen dodat živiny, ale i zahřát. Pokud tedy budete jíst jen zeleninové saláty, dušené kuřecí maso či nízkotučné potraviny, může se to projevit dokonce i zvýšenou náchylností k nemocem. V zimě totiž tělo potřebuje více kalorií a živin, aby se udrželo v teple a ochránilo se před nepřízní počasí.
Nezapomínejte pít
V zimě logicky nepociťujeme takovou žízeň, jako je tomu v parných dnech. Ani přesto bychom však neměli na pitný režim zapomínat. Zahřejí vás ovocné či bylinkové neslazené čaje nebo například zázvor s citronem zalitý horkou vodou. Dobrým zdrojem tekutin jsou rovněž polévky, zkusit můžete zeleninovou nebo třeba z luštěnin.
Co si v zimě dát?
Na mysl vám teď jistě přijde otázka, co si v zimě naservírovat na talíř, když se saláty nedoporučují? Příjem ovoce a zeleniny by rozhodně neměl být menší, než je tomu v ostatních měsících. Spíše naopak. Z ovoce si dejte například jablka či hrušky. Co se týče zeleniny, je ideální čas například na kořenovou zeleninu, zelí, kapustu nebo červenou řepu. Zapomínat bychom neměli ani na cibuli a česnek, které podpoří naši imunitu. Nastartovat organismus pomůže i koření, takže nešetřete skořicí, chilli, kardamomem či paprikou.
Vynechejte tučná jídla a jednoduché sacharidy
Těžká jídla budou organismus zatěžovat a člověk se po nich může cítit unavený. Proto ze svého jídelníčku vynechejte tučné salámy, uzeniny, brambůrky a podobné pochoutky, ale pokud možno i jednoduché sacharidy, jako je bílé pečivo, knedlíky, sušenky či smažená jídla. Řekněte si, že těchto potravin jste si dost užili právě na Vánoce a na Silvestra... a za rok zase užijete!