Nedostatek železa

Nedostatek železa

O špenátu se říkalo, že je plný železa. Pamatujete, jak ho kdysi proslavil hrdina animovaných filmů Pepek námořník? Vždy do sebe hodil konzervu špenátového protlaku a získal nebývalou sílu. Co ale máme dělat my, když už dnes víme, že to celé byl omyl a špenát nijak velké množství železa neobsahuje?

Železo nepotřeboval jen Pepek, aby se mohl úspěšně poprat se svým soupeřem, ale potřebujeme ho všichni. Je nezbytné pro celé tělo. Bez něj se nevytváří hemoglobin, červené krevní barvivo, které coby součást krvinek zajišťuje přenos kyslíku k buňkám. Červená barva tedy hraje v diagnostice nedostatku železa velkou roli. Růžolící tváře jsou známkou dobrého zdraví, tvář bledá naopak svádí k myšlenkám, že dotyčný člověk může trpět nedostatkem těchto červených krvinek, čili anémií. Její příčinou leckdy bývá právě chybějící železo.

Princezny bývají bledé

V pohádkách často vystupují bledé, neduživé princezny, zatímco princové tenhle problém nemívají. I v reálném životě se s nedostatkem železa častěji potýkají ženy než muži. Proč to tak je? Protože organismus ztrácí železo při krvácení, tedy i při menstruaci. Pokud je menstruace hodně silná, doporučují dokonce odborníci, aby si žena u lékaře nechala udělat krevní testy, které hladinu železa ověří. To je obzvlášť aktuální, pokud žena trpí únavou, slabostí, dušností, bušením srdce a také méně odolává infekcím. Všechny tyto projevy mohou značit anémii, tedy chudokrevnost. Ale pozor, týká se to i mužů! Nedostatek železa totiž hrozí také například vegetariánům, lidem držícím přísné redukční diety nebo sportovcům provozujícím vytrvalostní disciplíny.

Pozor na předávkování

Laboratorními testy ověřenou chudokrevnost je třeba léčit užíváním železa a každý doktor potřebné preparáty samozřejmě předepíše. Pozor ale na samoléčbu, užívání doplňků stravy se železem bez lékařského doporučení může způsobit problémy. Existuje naštěstí dost vzácné onemocnění zvané hemochromatóza, při němž organismus vstřebává nadbytek železa a ukládá ho do různých orgánů, které se tak poškozují. Jinak se ale nebojte, ti, kdo železo zpracovávají normálně, a to je většina z nás, se jím předávkovat nemohou, s nadbytkem si tělo vždy poradí.

Železné pochutnání

Kdo má pestrý jídelníček a je zdravý, toho by nedostatek železa neměl postihnout. Jeho dobrým zdrojem je řada potravin. Mezi nejbohatší patří játra, hovězí a jehněčí maso a také dary moře. Vegetariáni mohou železo získávat z fazolí, hrachu, listové zeleniny či sušeného ovoce, jako jsou rozinky a meruňky. Kdo chce, může sáhnout i po pivovarských kvasnicích, mořských řasách, melase a pšeničných otrubách.

Troje fazole s bazalkovým pestem

A jeden recept pro inspiraci, který jsme našili v kuchařce Pryč s cukrem (Slovart). Kdo není vegetarián, může si k fazolím připravit třeba hovězí steak nebo upéct jehněčí maso.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 90 lístků čerstvé bazalky
  • 45 gramů piniových oříšků, opražených
  • 125 ml extra panenského olivového oleje
  • 45 g parmazánu, nastrouhaného najemno
  • 2 stroužky česneku, oloupané a nastrouhané
  • Šťáva z ½ citronu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • 400 g konzerva fazolí barlotti nebo černých fazolí, propláchnutá
  • 400 g konzerva fazolí cannelloni nebo jiných bílých fazolí, propláchnutá
  • 300 g zelených fazolek nakrájených na třetiny
  • 2 lžíce dýňových semen

Jak na to

Bazalku, piniové oříšky, olivový olej, parmazán, česnek a citronovou šťávu rozmixujte, ochuťte solí, pepřem, případně dokyselte. Veškeré fazole a fazolky nasypte do rendlíku a na mírném ohni zahřívejte spolu s pestem, aby se fazolky uvařily, ale zůstaly trochu pevné na skus. Podávejte teplé, posypané dýňovými semeny.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1