První pomoc dětí a dospělých se liší!

První pomoc dětí a dospělých se liší!

Dávat první pomoc dusícímu se dítěti, to vyžaduje pevné nervy. A také znalost toho, jak s malým tělíčkem správně nakládat. Určitě zapomeňte na postupy typu zavěsit dítě hlavou dolů jako králíka. Tím byste vše jenom zhoršili.

Malé děti jsou schopné vdechnout kde co – mateřským mlékem počínaje, přes část potraviny až po náhodně do pusy strčený předmět. Když se děťátko začne dusit, musíme rozlišit, jestli se jedná o situaci kritickou, nebo o situaci, kdy jsou dýchací cesty částečně průchozí. V druhém případě dítěte především tišíte a sledujete, zda se dýchací ústrojí samovolně neuvolní. Při kritickém dušení je však nutné poskytnout okamžitou pomoc.

Hlavou dolů? Ne!

Ta dříve často vypadala tak, že se mrňous vzal za nohy, pověsil se hlavou dolů jako králík a zoufalý rodič mu bušil do zad. Co se při takovém postupu děje? Při nárazu dlaní do zad jde trup dítěte dopředu, hlava ale naopak dozadu, takže hrozí vážné zranění dítěte. Představte si stejný proces třeba při autonehodě: trup člověka při nárazu auta vyrazí prudce dopředu, hlava nabere opačný směr. Proto jsou na sedadlech povinné opěrky hlavy, jež tento švihový pohyb zmírní.

Záchranka až za minutu

Jak tedy vypudit cizí těleso z dýchacích cest dusícího se dítěte správně? Uchopte jej za skráně podložte ruku pod bříškem a položte si ho na koleno. Podloženou rukou fixujte hlavu. Druhou rukou ho přiměřenou silou pětkrát bouchnete hranou dlaně mezi lopatky, což obvykle k uvolnění dýchacích cest stačí. Pokud se nedaří cizí těleso odstranit nebo dítě stále nereaguje a nedýchá, nenutné zahájit resuscitaci.

Zatímco u dospělých platí, že pokud je zachránce sám, nejprve volá pomoc a teprve poté zahájí oživování, u dětí je to trochu jinak. Resuscitace se provádí po dobu jedné minuty, teprve poté se volá pomoc.

Jak malé dítě resuscitovat:

  • Kojence položte na pevnou podložku, a pokud jsou dýchací cesty volné, začněte ihned s vdechováním. Hlavička by měla být rovně nebo jen mírně zakloněná.
  • Dýchejte zároveň do nosu i úst. Proveďte 5 vdechů tak, že vdechnete pouze obsah svých úst, přitom pozorujte, zda se zvedá hrudník dítěte. Když se neobnoví životní funkce, začněte s nepřímou masáží srdce.

  • Oběma rukama uchopíte hrudníček dítěte tak, aby se vaše palce setkaly v jeho středu (na pomyslné spojnici bradavek), ostatní prsty jsou přitom na zádech. Hloubka a síla stlačení se doporučuje zhruba do jedné třetiny hloubky hrudníku, což odpovídá přibližně 1,5 cm.
  • Po každém 3. stlačení následuje vdech. Frekvence stlačení je 120 za minutu, vdechů by mělo být asi 30 za minutu.
  • Dítě starší jednoho roku položte na záda na pevnou podložku a zakloňte hlavu mírně dozadu. U dětí starších 8 let se navíc předsune brada. Tím narovnáte dýchací trubici a uvolníte dýchací cesty. Jestliže se dýchání spontánně neobnoví, začněte s umělým dýcháním z úst do úst. Proveďte 5 záchranných vdechů a sledujte reakce. Je-li potřeba, připojte k dýchání také nepřímou masáž srdce. Nevdechujte celý objem plic, sledujte však, zda se zvedá hrudník dítěte.

Zajděte na kurz

Sebelepší popis první pomoci nenahradí to, když se jej naučíte pod vedením odborníka. Pokud se v dohledné době na žádný kurz nechystáte, najděte si na internetu alespoň dobré instruktážní video a zkuste si první pomoc při jeho sledování třeba na panence.

Kromě první pomoci jsou však také situace, při které návštěvu lékaře neodkládejte a raději si pomoc zavolejte nebo na pohotovost odjeďte. Mezi 5 dětských nemocí, u kterých je potřeba rychle reagovat, o kterých jsme vám již psali, patří laryngitida, střevní potíže, vysoké horečky s febrilními křečemi, klíšťová encefalitida (ano, projevy jsou v jakémkoli ročním období) či meningokokové příznaky.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1