Zdraví pod lupou: Ach ty uši!

Zdraví pod lupou: Ach ty uši!

Uši jsou trochu opomíjenou částí našeho těla. Člověk by řekl, že toho nic moc nedělají, ale není to pravda. Uvnitř uší se nacházejí nejmenší kůstky našeho těla, velké sotva pár milimetrů. Kladívko, kovadlinka a třmínek jsou součástí neuvěřitelně malého, ale dokonale propracovaného aparátu, díky kterému slyšíme. Co když ale slyšíme něco, co nechceme?

Hučení v uších nebo hučení v hlavě?

Mnoho onemocnění duše se projevuje i na naší fyzické schránce. Stres, úzkosti, panika a nejrůznější strachy dokážou zcela ovládnout naši mysl. Tělo se snaží bránit a dává nám o tom fyzicky vědět. To se může projevit i problémy s ušima. Jako bychom slyšeli ozvěnu nebo hukot zdáli. Šumění v uších ale může znamenat i reakci na situaci, ze které máme strach – typicky závratě při strachu z výšek, nebo z uzavřených prostor. Časté je i pískání v uších nebo pocit tlaku. Těchto nepříjemných projevů se zbavíme tak, že vyřešíme naše negativní myšlenky a obavy pošleme nadobro pryč. Vedle toho jsou však častá i onemocnění uší jako takových.

Zánět středního ucha

My dospělí se ho nemusíme tolik obávat, protože postihuje více děti. O to více nepříjemná je pro ně pulzující bolest hlavy i bolest ucha spojená s horečkou. Zánět středního ucha známe také pod pojmem otitida, a jde o onemocnění způsobené nejčastěji bakteriemi. V mnoha případech následuje prodělané onemocnění dýchacích cest, odkud se právě tyto bakterie dostanou do ucha. Kromě běžných příznaků, jako je zvýšená teplota, únava a bolest hlavy, poznáme zánět středního ucha podle bolesti uší a zalehnutí uší. Nezřídka dochází k návratu zánětu, zejména pokud se u dané osoby často opakují i respirační onemocnění. Velice důležité je proto pořádně vyléčit všechny projevy nemoci a v žádném případě nepřecházet příznaky.

Co všechno způsobuje zalehlé ucho?

Nepříjemný pocit, jako bychom byli pod vodou či v jeskyni a zvuky slyšíme jen omezeně. Nejde o onemocnění, ale o fyzikální změny uvnitř ucha. Zbytek vody, následek silné rýmy, změna tlaku v prostředí, kde se nacházíme, příliš mazu, nebo naopak důsledek nadměrného čištění uší. Možností, proč máme zalehlé ucho, je mnoho. Zkuste se ho zbavit pohybem. Tím se pomyslný špunt snáze uvolní a zalehnuté ucho nás přestane obtěžovat. Skákání, svěšení hlavy pod úroveň kolen, ležení na boku nebo i kousání a žvýkání by mělo pomoci. Druhým řešením je teplo. Nahřejte polštářek, dejte si horkou vanu. Trik našich babiček spočíval v nahřání oleje nebo slivovice na topení a kápnutí do zalehlého ucha. Teplo celkově uvolňuje, avšak je třeba být opatrní. Pokud zalehlé ucho způsobil zánět středního ucha, těmto metodám se vyhněte – teplo zánět ještě víc podporuje.

Proč vlastně máme maz v uších?

I když vám možná ušní maz přijde jako něco špinavého, co je potřeba co nejdřív odstranit, má svůj důležitý účel. Ušní maz udržuje kanálek promazaný a přirozeně zvlhčený. Zároveň chrání před vstupem nečistot dovnitř ucha a má i antimikrobiální složky, což znamená, že pomáhá chránit uši před infekcí. Na samotný ušní maz se zachytává prach a částice z prostředí, kde se vyskytujeme, proto si po pár dnech v přírodě možná všimnete, že vaše uši jsou mnohem čistější, než po pobytu ve velkoměstě. Není tedy dobré každodenní čištění uší vatovými tyčinkami. Tím dochází k vysušení ucha. Může to znamenat sklon k zánětu, nebo se suchá sliznice projeví jako bolest ucha.

Svoje ouška čistěte velice šetrně, postačí otření žínkou či vatovým tamponkem zvenčí, kde se nejvíce nečistot usazuje.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1