Bolí vás záda? Příčinou může být těchto 9 zlozvyků

Bolí vás záda? Příčinou může být těchto 9 zlozvyků

Občasnou bolestí zad trpí v dnešní době skoro každý. Než se vydáte k ortopedovi, zamyslete se nad tím, jestli své páteři zbytečně nenakládáte některými zlozvyky. S mnohými bolestmi vám pomůže i fyzioterapeut, který dokáže zjistit příčinu a připravit sérii cviků speciálně na vaše problémy.

1. Sedíte špatně

Správný sed je pro to, aby vás nebolela záda, zásadní. Ruku na srdce, kdo vydrží sedět předpisově celou pracovní dobu? V práci vám udělá dobrou službu kvalitní kancelářská židle s područkami, kterou si nastavíte přímo na sobě na míru. I když nevydržíte sedět pěkně vyrovnaně celý den, dobrá židle může zmírnit následky v podobě hrbu za krkem a bolesti beder. Naprosté tabu je křížení nohou jak v kotnících, tak nohy přes nohu.

2. Máte proleželou matraci

Mnoho lidí se už ráno probouzí rozlámaní a s bolestí v zádech. Proč? Mají nekvalitní matraci, která je příliš měkká nebo proleželá. V posteli trávíme čtvrtinu až třetinu dne, proto na kvalitní matraci nešetřete, a jakmile ucítíte, že se vám střed těla příliš propadá, zainvestujte do nové. Dobré je také při každém převlékání povlečení matraci vždy otočit.

3. Nosíte tašku přes jedno rameno

V dámské kabelce najdete vše přes nezbytnosti jako peněženka a telefon, kosmetické potřeby až po jídlo na celý den. Některé ženy v ní ještě tahají pracovní sešity a notebooky. Váha kabelky se může vyšplhat až do několika kil. Pokud toto všechno nosíte neustále na jednom rameni, vychylujete si páteř, bok a rameno na jednu stranu, abyste to vyvážily, a to nemůže zůstat bez následků. Daleko lepší jsou moderní batohy, které jsou k pohybovému aparátu milosrdnější.

4. Věnujete se jednostrannému sportu

Tenis, squash a badminton jsou výborné sporty, bohužel při nich stále používáte jednu stranu těla. Těžko chytnete raketu náhle do druhé ruky. Můžete kvůli tomu mít svalové disbalance, které způsobují bolest různých částí těl, i zad. Zkuste zařadit kompenzační cvičení nebo unilaterální cviky, což znamená, že začnete posilovat odděleně i opačnou ruku a opačnou část zad, aby se disbalance zmírnila. Zde určitě pomůže fyzioterapeut.

5. Neprotahujete se

Nízká flexibilita a oslabené svalstvo může být problémem, proč vás bolí třeba krční a bederní páteř. Zkuste pravidelně protahovat prsní svalstvo, které táhne ramena dopředu. Čím uvolněněji sedíte, tím více má hrudník tendenci se choulit dovnitř, čímž se zkrácenost svalů ještě prohlubuje. Zkrácené nemusíte mít jen prsní svalstvo, proto protahujete pravidelně celé tělo.

6. Neposilujete

Tahat desetikilové činky není nutné, ale přesto byste měli posilování do svého života vpustit. Pro správný postoj těla je nezbytné. Páteř a klouby v těle budou sedět na svém místě jen tehdy, pokud budou svaly kolem dostatečně a rovnoměrně posílené a protažené. Začněte třeba posilováním horní poloviny zad s malými činkami nebo odporovou gumou.

7. Máte slabý střed těla

Střed těla zodpovídá za to, že vám drží páteř vzpřímeně. Pokud máte vnitřní břišní svaly příliš slabé, páteř se různě hroutí. Může to mít za následek, že vás začnou bolet bedra nebo kterákoliv jiná část těla. Záleží, jaké další zlozvyky k tomu máte.

8. Nedbáte na kvalitní pohodlné boty

Dalším faktorem, který má vliv na bolest páteře, jsou boty. Příliš malé boty, kde máte stažené prsty a nárt, vám ničí klenbu a brání zpětnému návratu krve k srdci. Vysoké podpatky škodí páteři stejně tak, jako nosíte-li obuv úplně plochou. Špatnou službu vám prokážou i „sešmajdané“ botky nebo takové, kde se propadl prostor pod patou.

9. Nosíte špatnou velikost podprsenky

Zejména u dam s větším poprsím je správná velikost podprsenky nezbytná. Špatně vybraná podprsenka může způsobit i potíže s krční a hrudní páteří a bolesti hlavy. Odborníci říkají, že při výběru je alfou a omegou znát správný obvod, aby hlavní podpora prsou přicházela zespoda. Při zbytečně velkém obvodu spočívá hlavní váha na ramínkách, která to nemohou zvládnout. Ramínka se nesmí ani zařezávat, ani nikterak škrtit. Pokud tomu tak je, máte je buď zbytečně utažená, nebo příliš volný obvod. V článku Jak si správně vybrat podprsenku? najdete rady, které určitě oceníte.


Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1