Kedlubna vypadá jako typicky středoevropská zelenina, ale vyšlechtili ji obyvatelé Středomoří (některé zdroje zmiňují i Tibet) z původní brukve zelné. Stejně jako jiná brukvovitá zelenina (kapusta, hlávkové zelí, květák, brokolice) má pozitivní vliv na zažívání. Obsahuje totiž v sobě látku cholagogum, která podporuje vylučování žluči. Možná, že název připomene lék prodávaný v lékárnách právě lidem, kteří mají potíže se žlučníkem. Kedlubna může být dobrou prevencí trávicích obtíží. V tom případě se doporučuje zařadit ji do jídelníčku několikrát týdně. Nárazová konzumace po těžkém obědě nic neřeší.
Někteří vědci kedlubnu díky obsahu hořčičných olejů, jež regulují hladinu cholesterolu v krvi, připisují i vliv na snižování zhoubných nádorů. Jedná se zejména o onemocnění tlustého střeva, dělohy a prostaty. Pravidelné chroupání může dívkám a ženám také upravit nepravidelný menstruační cyklus a bolesti.
Kedlubna je bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje trávení, urychluje peristaltiku střev a zároveň je i čistí (detoxikuje). Dokáže dobře zasytit a pro svůj nízký glykemický index je vhodná do redukčních diet (sníží pocity nezvladatelného hladu). Má i málo kalorií, dokonce méně, než mrkev, řepa, kapusta nebo petržel, a to i přes svou pocitově sladkou chuť. Jestli potřebujete shodit nadbytečná kila, nakupte pár kedluben a nakrájejte si ji ke svačině. Díky obsaženému draslíku má diuretické účinky, proto je výborná pro lidi, kteří zbytečně zadržují vodu. Kedlubna působí skvěle nejen na figuru, ale i na stav pokožky, vlasů a nehtů.
Nejvíce vitaminů a minerálů má samozřejmě kedlubna syrová. Na loupání tvrdé slupky používejte raději škrabku, ať zbytečně nepřicházíte o cenné látky. Z kedlubny lze kromě výtečného kedlubnového zelí, připravit i karbanátky, pomazánky či saláty.
Jak třeba na teplý salát nebo pomazánku? Orestujte dvě na kostičky pokrájené kedlubny na másle a mírně poduste, případně slijte přebytečnou vodu. Přidejte vařená vajíčka, tučný jogurt, jarní cibulku, sůl a pepř. Chutná je i varianta mírně povařené a nastrouhané kořenové zeleniny s jablkem a jogurtem nebo zakysanou smetanou, solí a pepřem. Pár kapek citronu a zdravá odpolední svačinka s opečeným pečivem je na světě.
Možná vás překvapí, že listy této kořenové zeleniny jsou výrazným zdrojem vitaminu C, vápníku a draslíku. Pokud to situace dovolí, zbytečně je nevyhazujte, ale poduste. Syrové jsou lepší, jen pokud jsou vypěstované na biofarmách nebo vlastní zahrádce.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com