Kedlubna – zázrak, který řeší trávení i kila navíc

Kedlubna – zázrak, který řeší trávení i kila navíc

Je kedlubna opravdu jen běžná zelenina? Vězte, že ne! Pro svou bohatou kombinaci cenných látek se jedná o nutriční poklad. Jednou průměrnou kedlubnou svému tělu dodáte výraznou porci vlákniny, vitaminů B, C a A, K a E, ale i řadu minerálů, mezi které patří draslík, vápník, hořčík, síra, zinek. Jestli se tedy kedlubně v obchodech vyhýbáte, ochuzujete se o hodnotný dar přírody.

Kedlubna – dar pro „žlučníkáře“

Kedlubna vypadá jako typicky středoevropská zelenina, ale vyšlechtili ji obyvatelé Středomoří (některé zdroje zmiňují i Tibet) z původní brukve zelné. Stejně jako jiná brukvovitá zelenina (kapusta, hlávkové zelí, květák, brokolice) má pozitivní vliv na zažívání. Obsahuje totiž v sobě látku cholagogum, která podporuje vylučování žluči. Možná, že název připomene lék prodávaný v lékárnách právě lidem, kteří mají potíže se žlučníkem. Kedlubna může být dobrou prevencí trávicích obtíží. V tom případě se doporučuje zařadit ji do jídelníčku několikrát týdně. Nárazová konzumace po těžkém obědě nic neřeší.

Kedlubnou proti rakovině

Někteří vědci kedlubnu díky obsahu hořčičných olejů, jež regulují hladinu cholesterolu v krvi, připisují i vliv na snižování zhoubných nádorů. Jedná se zejména o onemocnění tlustého střeva, dělohy a prostaty. Pravidelné chroupání může dívkám a ženám také upravit nepravidelný menstruační cyklus a bolesti.

Kedlubna pro krásu a figuru

Kedlubna je bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje trávení, urychluje peristaltiku střev a zároveň je i čistí (detoxikuje). Dokáže dobře zasytit a pro svůj nízký glykemický index je vhodná do redukčních diet (sníží pocity nezvladatelného hladu). Má i málo kalorií, dokonce méně, než mrkev, řepa, kapusta nebo petržel, a to i přes svou pocitově sladkou chuť. Jestli potřebujete shodit nadbytečná kila, nakupte pár kedluben a nakrájejte si ji ke svačině. Díky obsaženému draslíku má diuretické účinky, proto je výborná pro lidi, kteří zbytečně zadržují vodu. Kedlubna působí skvěle nejen na figuru, ale i na stav pokožky, vlasů a nehtů.

Kedlubna v kuchyni

Nejvíce vitaminů a minerálů má samozřejmě kedlubna syrová. Na loupání tvrdé slupky používejte raději škrabku, ať zbytečně nepřicházíte o cenné látky. Z kedlubny lze kromě výtečného kedlubnového zelí, připravit i karbanátky, pomazánky či saláty.

Kedlubnové saláty a pomazánky

Jak třeba na teplý salát nebo pomazánku? Orestujte dvě na kostičky pokrájené kedlubny na másle a mírně poduste, případně slijte přebytečnou vodu. Přidejte vařená vajíčka, tučný jogurt, jarní cibulku, sůl a pepř. Chutná je i varianta mírně povařené a nastrouhané kořenové zeleniny s jablkem a jogurtem nebo zakysanou smetanou, solí a pepřem. Pár kapek citronu a zdravá odpolední svačinka s opečeným pečivem je na světě.

Listy nevyhazujte!

Možná vás překvapí, že listy této kořenové zeleniny jsou výrazným zdrojem vitaminu C, vápníku a draslíku. Pokud to situace dovolí, zbytečně je nevyhazujte, ale poduste. Syrové jsou lepší, jen pokud jsou vypěstované na biofarmách nebo vlastní zahrádce.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1