Nohy v suchu plísním nechutnají

Nohy v suchu plísním nechutnají

Plísňovým onemocněním nohou může trpět kdokoliv, včetně dětí. A doslova černou můrou jsou plísně pro ty, kdo chodí do veřejných bazénů, sportovišť nebo na wellness.

Odhaduje se, že plísňovým onemocněním nohou, neboli mykózou, trpí každý třetí Čech. Není to rozhodně známka špatné hygieny! Postihnout může i čistotného člověka. Jde totiž o infekční onemocnění, které se na bosé nohy chytnete stejně snadno, jako prach. K nákaze často postačí šupinka cizí, plísní osídlené uloupnuté kůže. Plíseň totiž v ideálních podmínkách přežije i několik měsíců.

Pozor na bazény i půjčené boty

Nejrizikovější skupinou, která se mykózou nakazí nejčastěji, bývají aktivní lidé mezi 25 až 50 lety, kteří sportují, navštěvují veřejné bazény či sauny. Obezřetní buďte nejen ve fitness centrech nebo v bazénech, pohybujte se všude v přezůvkách. Pozor si dejte i při bowlingu, noste si s sebou vlastní boty a nepůjčujte si ty erární. Mykózy se dost snadno přenáší, nejlépe se jim daří na vlhké, zapařené kůži. Takže komu se více potí nohy či nosí neprodyšnou obuv nebo ponožky z nevhodných umělých materiálů, je pro ně ideálním územím k růstu a množení.

Jak poznat mykózu nohou?

Prvními signály mykózy nohou bývá zarudlá či olupující se kůže, svědění až bolestivé popraskání kůže. Plísně se zpravidla objevují nejdříve mezi prsty. I když různé druhy mykóz nohou či nehtů trápí spoustu lidí, jsou tedy poměrně běžné, řada z nich neví, že se jedná o plíseň. Příznaky onemocnění pak často podceňují, a tak se plíseň může dál nerušeně šířit.

Pryč s bačkorami pro návštěvy

Riziko kožní mykózy lze snížit dodržováním omezením kontaktu bosích nohou s podlahou či koberci ve veřejných prostorách, využíváním jen vlastních ručníků, a udržováním kůže nohou v suchu. Pomůže změna obuvi za kvalitnější, prodyšnou a nákup ponožek, které dobře sají pot. Zapomeňte na půjčování bačkor pro návštěvy, které mohou být také zdrojem infekce.

Svěřte se dermatologovi

První příznaky mykózy můžete zkusit zahnat vhodně zvolenými přípravky. Vyzkoušejte například antiseptické, antifungální a antibakteriální směsi bylinek jako je máta, šalvěj, borovice či tea tree, které seženete i ve formě přírodních sprejů. Zeptejte se v lékárně. Pokud však plísně vaše nohy napadají opakovaně, vydejte se k dermatologovi a zahajte vhodnou léčbu včas, protože neléčené mykózy rychle postupují i na další části těla.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1