Dobrý spánek závisí i na kvalitní matraci

Dobrý spánek závisí i na kvalitní matraci

Mnoho lidí začíná uvažovat o koupi nové matrace až ve chvíli, kdy je stávající proleželá. Často ji ještě přesouvají na chalupu, kde takzvaně doslouží. Vezměte však v úvahu, že v posteli trávíte měsíčně více než 200 hodin. Jestliže chcete, aby byl váš spánek vyživující a ne zničující, je kvalitní zdravotní matrace zásadní. Volba toho, na čem ležíte, má totiž výrazný vliv na kvalitu života, zdraví páteře i psychickou spokojenost.

Dobře se vyspat, nevstávat s bolestí krční páteře, zad nebo končetin a nemít pocit, že před chvílí jste usnuli, je i jedním z předpokladů naší dobré kondice. Samozřejmě mohou nastat noci, kdy nespíte kvůli starostem nebo na vás působí změna počasí. Jednorázové dohánění spacích restů není problém, potíž se může objevit, pokud jde o trvalý stav.

Málo spánku, málo radosti

Každý už asi na vlastním těle poznal, že pokud se ochudí o dostatečný odpočinek, není schopný se další den plně soustředit. Navíc, nedostatek energie kompenzuje dojídáním, což může vést k přibírání na váze. Protože nezbývá energie ani na zvládání „běžných“ natož náročnějších situací, roste podrážděnost. Výjimkou tak není ani snížení pracovního výkonu. Pokud stav trvá delší dobu, zvyšuje se nervozita a i na zdánlivě nicotný podnět můžeme reagovat nepřiměřeně. Negativní dopady stresu na sebe nenechají dlouho čekat. Často dochází i k poklesu chuti na sex nebo narušení partnerských vztahů.

Zdravotní matrace: Dbejte na certifikaci

Jak je vidět, kvalitní spánek má na náš organismus i psychický stav výrazný vliv. Nepodceňujte proto výběr kvalitní matrace. Odborníci říkají, že pokud cítíte pružiny, hrbolky, matrace má uprostřed prohlubeň nebo je stará přes sedm let, je na čase ji vyměnit. Vybrat si můžete z klasických nebo zdravotních matrací. Ty by však měly splnit určité požadavky (na materiál i vlastnosti). U zdravotních matrací se zkoumají též ortopedické vlastnosti – jakým způsobem je matrace podporou pro tělo a „přizpůsobuje se“, případně „podporuje“ určité partie těla. Za nejzatíženější se považuje střed matrace. Pří nákupu sledujte, jestli má výrobek příslušné certifikáty. Přeci jen na ní budete spát dalších několik let a dobře vybraná matrace znamená kvalitní spánek.

Měkká nebo tuhá matrace? Každý podle sebe

Na spánek a zdraví páteře má vliv i tuhost matrace. Výrobci určují pět stupňů tuhosti. To, jakou zvolíte se odvíjí od vaší hmotnosti a velikosti, ale i od vašich osobních preferencí. S partnerem, který je o desítky kilogramů těžší nebo se na rozdíl od vás do matrace raději „zaboří“, nemusíte mít nutně stejnou matraci. Naopak je vhodnější, když si každý pořídí takovou, aby vlastnostmi odpovídala rozměrům jeho postavy. Vedle matrace si vyberte i kvalitní potah, který můžete sundat a pohodlně vyprat. Výrazně tím snížíte riziko vzniku kožních nemocí a alergií.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1