Zima kloubům nesvědčí, ochraňte je

Zima kloubům nesvědčí, ochraňte je

Léto a především teplo nás nadobro opustilo a zima už se hlásí o své místo. S chladným počasím se však ozývá naše tělo. Mezi oblasti citlivé na chlad patří nejen močové cesty, ale hlavně klouby. Jak právě klouby ochránit, aby je zima zatížila co nejméně?

Správné oblečení a zdravé jídlo

Nenechte se ošálit sluníčkem. Bude sice vykukovat, ale venku může být i tak pořádná zima. Když se k tomu ještě přidá studený vítr, prochladnutí je na spadnutí. Nepodceňujte ani krátké procházky. Stejně tak i když jdete ven s dětmi nebo se psem, vždy se dobře oblékněte, aby vám nebyla zima. Při běhání to samozřejmě platí také. Můžete mít pocit, že se zahřejete během, ale když je studený i vzduch, je dobré přidat nějakou tu vrstvu.

Posilujte svou obranyschopnost a imunitu správnou životosprávou. Jezte zdravě a dodržujte pravidelný pitný režim. V zimě se často stává, že máte menší žízeň než v teplých měsících. Zaměřte se na to, kolik toho denně vypijete a jednoduše si to hlídejte. Svému organismu můžete pomoci i potravinovými doplňky obsahujícími například vitamín D a nebo Omega 3 mastné kyseliny. S péčí o klouby pomohou a navíc mají i další blahodárné vlivy na naše zdraví.

Sportujte v teple

Pokud máte rádi sport, zkuste ho v zimním období částečně přesunout i dovnitř. Choďte plavat, cvičit do fitka nebo začněte s dlouho odkládanou činností. Dnes už je nabídka sportů tak široká, že si vybere určitě každý. A pokud ve vašem městě není zrovna žádné fitcentrum ani nic podobného, můžete si zkusit najít cvičení, které vás baví, třeba na youtube a začít trénovat kondici doma.

Zimní sportovní radovány přinášejí své typické pohyby. Zejména na sjezdovkách si dejte s prvními jízdami pozor. Nadšení může přetížit nejen klouby, ale i svaly okolo nich. To samé platí na bruslích či běžkách. Dbejte tedy na bezpečnostní opatření. Problematické klouby zpevněte.

Zahřívejte, protahujte, relaxujte

Před jakýmkoliv sportem (i lyžováním, jízdě na snowboardu nebo běžkách) nezapomeňte na strečink. Pořádně zahřejte svaly, které budete při aktivitě používat. Po skončení udělejte to samé. Pořádně se protáhněte. Doma si pak užijte zasloužený odpočinek. Můžete zajít např. do sauny či wellness centra. Tam se vaše svaly přirozeně uvolní. Výbornou relaxaci si užijete také v solné jeskyni.

Při bolestech kloubů platí jednoduché pravidlo - neprochladnout. Proto vrstvěte oblečení. Zároveň je známo, že klouby bez pohybu mají tendenci tuhnout. Snažte se tak opravdu o maximální pohyb, ale při minimální námaze. Pokud k tomu ještě přidáte zdravou stravu, určitě pro vás bude letošní zima příjemnější.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1