Potraviny, které zahřejí

Potraviny, které zahřejí

Chodíte i v létě spát v teplých ponožkách a s příchodem podzimu máte na sobě oblečení vhodné na zdolání severního pólu? Zkuste se zaměřit na jídlo, které jíte.

Chci se zahřát

Podle tradiční čínské medicíny můžeme rozdělit veškeré potraviny na zahřívací, ochlazující a s neutrálním účinkem.

Dobrým ukazatelem je, kde a kdy daná potravina vyrostla. Čím více slunce, o to více vody = efekt je ochlazující. V zimě to může vést k paradoxům, kdy ve snaze doplnit vitamíny prostřednictvím pomerančů a citronů své tělo ochlazujeme a pobyt v chladu je pro nás nebezpečnější.

Kvalitně zahřejí jablka a hrušky zamíchané do obilných či pohankových kaší. Zahřívací efekt lze podpořit přidáním skořice, zázvoru či hřebíčku. Na studené nohy dobře zabírají dlouho vařené masové vývary s kořenovou zeleninou.

Ne vše teplé zahřeje! Například zelené a bílé čaje ochlazují. Výjimku tvoří pouze ty kvalitní z Japonska nebo Oolongy. Stejně matoucí může být chilli, které ve finále tělo ochladí.

Experimentujte s jemností

Nic není dogma. Cílem není v zimě vyřadit veškeré ochlazující potraviny, zvlášť pokud je máte rádi, ale najít jim vhodné místo v jídelníčku a případně je zkombinovat se zahřívací či neutrální potravinou (jako káva s kardamonem).

Přestože je životní cesta každého individuální, určité principy nám pomohou se orientovat v reakcích našeho těla. Vždy je potřeba přihlédnout k momentální zdravotní situaci, tělesné konstituci a u žen k fázi menstruačního cyklu. Svou roli také hraje zaměstnání (sedavé vs. fyzicky náročné venku), koníčky (fotbalista vs. jogín) a životní situace (matka na mateřské, žena v menopauze, student).

Stručné rozdělení potravin

Zahřívací potraviny - pohanka, rýže, tepelně opracované maso, vnitřnosti, vejce, skořice, hřebíček, cibule, česnek, křen, rozmarýn, pepř, kakao, červené víno, vařená zelenina, zázvor, vejce, kardamon, grilované a pečené maso, sýry kozí a ovčí, med, losos, úhoř, chřest

Ochlazující potraviny - tropické a subtropické ovoce (včetně pomerančů, citronů a mandarinek), jogurty, meloun, okurky, hlávkový salát, káva, kravské mléko, džusy, syrová zelenina, máta

Neutrální potraviny - semena, luštěniny, ořechy, kořenová zelenina, mořské plody, brambory, švestky, máslo, červená řepa

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1