Chci se zahřát
Podle tradiční čínské medicíny můžeme rozdělit veškeré potraviny na zahřívací, ochlazující a s neutrálním účinkem.
Dobrým ukazatelem je, kde a kdy daná potravina vyrostla. Čím více slunce, o to více vody = efekt je ochlazující. V zimě to může vést k paradoxům, kdy ve snaze doplnit vitamíny prostřednictvím pomerančů a citronů své tělo ochlazujeme a pobyt v chladu je pro nás nebezpečnější.
Kvalitně zahřejí jablka a hrušky zamíchané do obilných či pohankových kaší. Zahřívací efekt lze podpořit přidáním skořice, zázvoru či hřebíčku. Na studené nohy dobře zabírají dlouho vařené masové vývary s kořenovou zeleninou.
Ne vše teplé zahřeje! Například zelené a bílé čaje ochlazují. Výjimku tvoří pouze ty kvalitní z Japonska nebo Oolongy. Stejně matoucí může být chilli, které ve finále tělo ochladí.
Experimentujte s jemností
Nic není dogma. Cílem není v zimě vyřadit veškeré ochlazující potraviny, zvlášť pokud je máte rádi, ale najít jim vhodné místo v jídelníčku a případně je zkombinovat se zahřívací či neutrální potravinou (jako káva s kardamonem).
Přestože je životní cesta každého individuální, určité principy nám pomohou se orientovat v reakcích našeho těla. Vždy je potřeba přihlédnout k momentální zdravotní situaci, tělesné konstituci a u žen k fázi menstruačního cyklu. Svou roli také hraje zaměstnání (sedavé vs. fyzicky náročné venku), koníčky (fotbalista vs. jogín) a životní situace (matka na mateřské, žena v menopauze, student).
Stručné rozdělení potravin
Zahřívací potraviny - pohanka, rýže, tepelně opracované maso, vnitřnosti, vejce, skořice, hřebíček, cibule, česnek, křen, rozmarýn, pepř, kakao, červené víno, vařená zelenina, zázvor, vejce, kardamon, grilované a pečené maso, sýry kozí a ovčí, med, losos, úhoř, chřest
Ochlazující potraviny - tropické a subtropické ovoce (včetně pomerančů, citronů a mandarinek), jogurty, meloun, okurky, hlávkový salát, káva, kravské mléko, džusy, syrová zelenina, máta
Neutrální potraviny - semena, luštěniny, ořechy, kořenová zelenina, mořské plody, brambory, švestky, máslo, červená řepa