Jak si s menopauzou poradí moderní ženy?

Jak si s menopauzou poradí moderní ženy?

Menopauza, období spojené s řadou negativních očekávání. V dnešní moderní době se však ženy mohou nepříjemným projevům menopauzy úspěšně bránit, na rozdíl od dob našich babiček. Díky dobré informovanosti ženy vyhledají odbornou pomoc dříve než jim návaly, noční pocení a nespavost rozhodí jak psychické, tak fyzické zdraví.

Menopauza nemusí být žádné drama

Menopauza je naprosto přirozené období v životě každé ženy, které je ale bohužel často spojené s mnoha mýty a nepřesnými informacemi. Ačkoliv v období menopauzy může ženu potkat mnoho nepříjemných příznaků, jde o symptomy, které lze zvládnout.

Nejčastější mýty o menopauze

Mezi nejčastější mýty, které o menopauze kolují patří např.:

  • Menopauza je nejhorší období v životě ženy!
  • Každá žena v menopauze přibere!
  • V menopauze žena nemůže otěhotnět!
  • Nepříjemné příznaky si prožije každá žena a nelze s nimi nic dělat!

Čtyřicet? No a co!

Zatímco ještě před pár lety se žena po čtyřicítce pomalu připravovala na roli babičky, dnes je vše jinak. Žena je po čtyřicítce na vrcholu svých sil. Má stabilní rodinné zázemí a profesní život, má životní zkušenosti a je zabezpečena finančně. Zná svoji hodnotu a ví, co od života chce. Děti sice ještě nemá dospělé, ale nemusí s nimi každý večer být doma. Žena mezi čtyřiceti a padesáti lety je žena v nejlepších letech, která může do kapsy strčit ženu o generaci mladší, protože na rozdíl od ní má na sebe nejen čas, ale také finance.

Prožijte menopauzu v pohodě

Záleží na každé ženě, zda menopauzu bude prožívat s obavami, úzkostmi, nebo se jí postaví čelem. Menopauza je totiž období, které se dá prožít v pohodě. To, co každá žena pro zvládnutí menopauzy potřebuje, jsou informace, díky kterým bude vědět, jak obtěžující příznaky menopauzy řešit. Základním doporučením proto je, aby se žena v případě zdravotních obtíží obrátila na lékaře, gynekologa.

Hormonální nebo přírodní cestou

Potíže v období menopauzy lze řešit buď přírodní nebo moderní cestou. Je jen na každé ženě, k jakému typu léčby má blíž. Hlavní slovo má ale vždy ošetřující lékař, který může doporučit léky obsahující hormony. Pokud však nejste příznivci hormonálních přípravků, vhodné jsou doplňky stravy s obsahem látek přírodního původu, které příznivě ovlivňují nejen symptomy menopauzy, ale také celkové zdraví. Častou součástí doplňků stravy jsou extrakty ze sóji, červeného jetele, lnu setého, chmele otáčivého aj. Vhodná je ale také změna životního stylu s důrazem na zdravé stravování, dostatek tekutin, omezení alkoholu a kofeinu, aktivní pohyb a dostatek spánku.

Další inspirací vám mohou být i rady z našeho předchozího článku Zvládněte menopauzu s přehledem.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1