Čemu se po čtyřicítce vyhnout v jídle?

Čemu se po čtyřicítce vyhnout v jídle?

Čtyřicítka je zvláštní věk, náročný i krásný zároveň. A také jedinečná příležitost začít se konečně věnovat víc sama sobě, pokud jste si na to dosud nenašla čas. To, jak se budete chovat ke svému tělu (a pochopitelně i duši), rozhodne o tom, jakým způsobem strávíte druhou polovinu života. Existuje spousta věcí, které pro sebe můžete udělat. Alfou a omegou všeho je však jídelníček. Krása, zdraví i duševní pohoda totiž vychází zevnitř.

Nemá smysl stále dokola omílat, že základem zdravého jídelníčku je dostatek čerstvých vitaminů, kvalitních proteinů, zdraví prospěšných tuků, dále adekvátní dávka sacharidů a potřebné množství vlákniny. Pojďme se spíš podívat na to, co by se na vašem talíři objevovat nemělo (nebo jenom výjimečně).

Po čtyřicítce? Cévy v ohrožení

Pro ženy v tomhle věku je úhlavním nepřítelem cholesterol. Ten samozřejmě neprospívá ani mladším ročníkům, ale od čtyřiceti let výše je dvojnásob záludný. Proč? V téhle době organismus pomalu a jistě snižuje produkci pohlavních hormonů estrogenů, které chrání naše srdce. A co dělá cholesterol? Ucpává cévy, a zvyšuje tak riziko infarktu a cévní mozkové příhody, která nyní hrozí mnohem častěji než dřív.

Hlídejte si skladbu tuků

Co z toho pro vás plyne? Vyvarujte se nasycených mastných kyselin, najdete je hlavně v živočišných tucích (sádlo, tučné maso, uzeniny, mléčné výrobky, průmyslově vyráběné polotovary, fast food) a tropických rostlinných tucích (kokosový, palmojádrový). Nemusíte se jich vzdávat definitivně, ale snažte se dbát na to, aby tvořily maximálně třetinu všech tuků, které během dne zkonzumujete.

Zdravý jídelníček: Oželte svou „sladkou tečku“

Ještě horší pověst mají transmastné kyseliny, které dokážou hladinu cholesterolu v krvi zvýšit doslova raketovým tempem, což pro naše srdce a cévy představuje extrémně velké riziko. Kde se vyskytují? Podle zákona schválnosti právě v potravinách, bez kterých si mnozí z nás nedokážou představit svůj den. Milujete sladkou tečku po obědě? Tak zrovna tu je třeba oželet, pokud chcete ulevit svému srdíčku. Cukrovinky, zákusky, jemné pečivo, ale i různé polevy – všechny tyhle „dobroty“ jsou transmastnými kyselinami doslova nadupané.

Červené kari? Ne, děkuji!

Ať se vám to líbí, nebo ne, po čtyřicítce už na sobě leckdy začínáme pozorovat první příznaky provázející menopauzu. Mezi ty hlavní a nejvíc otravné patří návaly horka, které vás mohou zastihnout kdykoli během dne, nebo i v noci, kdy se pak nad ránem budíte v promočené noční košili. Kdo někdy něco takového zažil, dobře ví, že není o co stát. Abyste se podobným trablům vyhnula (nebo je aspoň omezila na minimum), měla byste z jídelníčku vyloučit ostrá kořeněná jídla, horké polévky a nápoje, které mohou vyvolávat tyhle nepříjemné stavy. Nemluvě o tom, že také okyselují krev, což následně vede k uvolňování vápníku z kostí. A to je pro ženy v tomhle věku obzvlášť nebezpečné. Jak známo, pokles „ochranitelských“ estrogenů může mít kromě jiného za následek úbytek kostní hmoty a rozvoj osteoporózy.

Diety? Raději vsaďte na zdravý jídelníček a pohyb

Hormonální změny, které přicházejí po čtyřicítce, mají na svědomí nárůst tukových zásob a úbytek svalové hmoty, a to kvůli zpomalenému metabolismu. Zapomeňte ale na drastické diety! Tím byste si pouze uškodila a po týdnech tvrdého odříkání by vás čekalo jediné – jojo efekt. Pokud bude vaše strava pestrá, s dostatkem všeho, co váš organismus potřebuje, a když přidáte ještě trochu pohybu, dosáhnete optimální tělesné váhy i bez riskantních „hokus-pokusů“.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1