Medvědí česnek roste až do poloviny května, a to zejména na vlhkých stinných místech (lužní lesy). Jeho sytě zelené listy jsou plné živin, které mají nejen vynikající očistné účinky, ale dodají vám pořádnou porci energie. Jedním slovem životabudič! Proč jinak by za ním medvědi putovali často až desítky kilometrů? Obsažené látky působí jako perfektní detox a pomáhají regenerovat játra, což je po zimě přímo ideální.
Medvědí česnek nemá tak palčivou chuť a nenadýmá jako normální česnek. Můžete ho přidat do všeho, kam běžně dáváte klasický česnek – do špenátu, na chleba s máslem, do salátů, na vařené brambory, do polévek, dresinků i zeleninových koktejlů, do tvarohu, bylinných másel, nádivek, dipů nebo omelet. Případně ho vyzkoušejte jako lahodnou a zdravou přílohu – v tom případě přidejte ještě trochu másla a soli. Záleží jen na vaší fantazii. Listy ale klidně můžete konzumovat i samotné.
Pro sběr si však vybírejte pouze čistá místa, daleko od všech silnic, frekventovaných cest, továren a kouřících komínů. Sbírejte jen mladé a zdravé, nepoškozené listy, které ukládejte do košíku nebo plátěné tašky.
Listy medvědího česneku jsou velmi podobné listům jedovaté konvalinky. Ale buďte bez obav, zmýlit se je prakticky nemožné, typická vůně česneku vám napoví. Se sběrem však neotálejte, když ke konci května česnek začíná kvést, životadárná síla se z něj pomalu vytrácí.
Před použitím listy dobře propláchněte pod tekoucí vodou a co nejdřív spotřebujte. Dlouhé skladování bylinkám rozhodně nesvědčí. Celé listy se používají do salátů a ke zdobení. Pro přípravu dresinků, pomazánek a špenátu je nadrobno pokrájejte, případně lehce rozmixujte (získají tím ještě jemnější chuť).
Na 4 porce budete potřebovat:
Postup: Cibuli nakrájejte najemno, medvědí česnek nahrubo. Na pánvi rozpalte olej a cibuli smažte do zesklovatění. Přidejte medvědí česnek s trochou kmínu a krátce osmahněte. Osolte a opepřete. Do pánve nadrobte kvasnice a míchejte, až směs začne probublávat. Odstavte z plotny a přidejte vejce. Potom vše vraťte na plotnu a míchejte do zhoustnutí. Chladnoucí pomazánku zjemněte máslem. Podávejte nejlépe na tmavém chlebu.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com