Jak řešit problém nadváhy u teenagerů? Zapojte celou rodinu

Jak řešit problém nadváhy u teenagerů? Zapojte celou rodinu

Obezita u dětí je velký problém současnosti, který se dotýká i řady vyspělých západních zemí včetně České republiky. Jedno je tedy jisté. Nejste v tom sami.

Je jasné, že neovlivníte všechno, co váš teenager ve škole nebo ve volném čase dělá. Nemůžete s ním strávit každou minutu a kontrolovat, jestli ve škole dojedl celý oběd nebo jestli příliš nepije sladké nápoje. To, co ale ovlivnit můžete, je, jak moc bude s vámi aktivní (místo vysedávání u počítače) a jak moc (ne)zdravě se bude doma stravovat.

Zbavte se nezdravých zásob

Základem úspěchu je zapojit do řešení potíží s nadváhou celou rodinu. Přeci jen jste to hlavně vy, kdo je příkladem pro vaše dítě při budování zdravého vztahu k jídlu.

Změna životního stylu, ale i změny daleko drobnější jsou často obtížné pro nás samotné. Dítě tedy potřebuje především podporující rodinné prostředí a pocit, že v tom není samo. Můžete například zavést pravidelné společné domácí snídaně a večeře. Můžete se zbavit všech zásob nezdravého jídla, které máte doma a nahradit sladké tyčinky něčím mnohem zdravějším a výživově hodnotnějším.

Vyrazte společně na procházku

Další nedílnou část problému tvoří nedostatek pohybu. I zde můžete svému dítěti pomoci vytvořit si nové, zdravější návyky. Zkuste vymyslet sportovní aktivity, které jsou pro vašeho teenagera nejvhodnější a které můžete podnikat společně jako celá rodina. A nezapomeňte. Někdy není třeba vymýšlet nic složitého a stačí obyčejná chůze!

Pochopitelně klíčové během těchto všech změn je s dítětem o problému nadváhy mluvit. A to velmi citlivě. Spíše než o dietě a nutnosti zhubnout určitý počet kilogramů, mluvte právě o změně v návycích a o nových možných aktivitách. Namísto přísných zákazů a velkých skokových změn se zaměřte na postupné kroky.

A nakonec to nejdůležitější. Ať už se jedná o jakýkoliv problém, ujistěte své dítě, že jej milujete takové, jaké je, a že jste tu pro něj.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1