10 tipů jak přestat s kouřením

10 tipů jak přestat s kouřením

Cigareta je nešvar, který leze nejen do peněz, ale především ohrožuje zdraví nás, i těch, kteří se pohybují v naší blízkosti. Ukončit tento vztah je však zpravidla obtížné. Přeci jen, tělo je na pravidelné dávky omamných látek zvyklé a jen nerado se jich vzdává. Jak tedy na to?

Začátek nového roku je však skvělou příležitostí, kdy sám sobě můžete dát výzvy, na které si po zbytek roku netroufáte. Jednou z nich může být zbavit se závislosti na cigaretách. Přinášíme deset tipů, které vám to usnadní.

1. Uvědomte si, proč kouříte – sedněte si a zkuste si napsat, co vám kouření přináší (relaxaci, společenské zařazení, chutná vám to?)

2. Napište si, proč chcete skončit, jinými slovy, co vám kouření bere - tentokrát si sepište, co vás k rozhodnutí vede, tzn. jaká je vaše motivace? - úspora peněz, zlepšení zdraví, zbavíte se nepříjemného zápachu...

Obě tyto listiny si dejte na nějaké viditelné místo. Je možné, že na seznam přibudou další body, které jste při prvotním zamyšlení opomněli. A některé naopak mohou zmizet. Například objevíte i jiné formy zklidnění a zvládání náročnějších situací.

3. O svém rozhodnutí řekněte blízkým – rodina i kamarádi by měli vědět, že právě svádíte boj se svou závislostí. Během této doby prověříte nejen své známé, ale i svou vůli. Někteří vás ve vašem rozhodnutí podpoří, jiní zvolí taktiku „nahlodávačů.“ Rozhodnutí je vždy na vás. Jak to cítíte vy?

4. Dělejte to pro sebe - mnoho kuřáků přestává s kouřením kvůli někomu či něčemu. Tato cesta většinou nebývá úspěšná, protože není v souladu s jedincem, jen pokusem se „ukázat“ v lepším světle, případně „zavděčit.“ A to ať na vědomé či nevědomé úrovni. Rozhodnutí by mělo být vaše (viz bod 2).

5. Pozor na parťáky - k akci odvykání si můžete najít parťáka. Bez ohledu na něj však dbejte na vlastní potřeby. Navíc, pokud je lidí víc, často najdou důvod, proč to nejde snáze než proč v započaté cestě pokračovat. Mohou si však být vzájemnou motivací a hnacím motorem.

6. Najděte si náhražku za cigaretu – pro někoho, kdo své tělo nikotinem zásoboval mnoho let nebývá snadné kouření utnout naráz. Vždy jděte krok za krokem a sledujte reakce svého těla. Mohou se dokonce objevit abstinenční příznaky (bolest hlavy, nechutenství nebo naopak hlad). Nebojte se tedy vyhledat odborníka. Pozor i na změny v psychice. Častým (psychickým) problémem bývá přírůstek váhy.

7. Vyvarujte se kuřáckých míst – alespoň zpočátku nechoďte tam, kde se kouří. Nedoprovázejte ani kolegy kuřáky do kuřáren. Chuť na cigaretu také prohlubuje káva a hlavně alkohol.

8. Začněte hned – neodkládejte své rozhodnutí „na někdy,“ jinak se to stane berličkou, jak celý proces oddalovat a nezačít. Je jedno, že je středa večer... Ničím se to neliší od pondělního rána.

9. Zbavte se všech důkazů – v ideálním případě vyhoďte nejen cigarety, ale i všechny popelníky. Pokud jste kouřili doma, vyperte záclony i závěsy a nechte vyčistit i sedačku a koberce. Pohrajte si i s autem.

10. Počítejte s tím, že to může trvat – někdy se odvykání může zdát nekonečné. Proto si připomínejte, proč to děláte. K tomu vám pomohou i vaše seznamy. Jako všechno v životě, i odvykání mívá své vrcholy a propady, které se pravidelně střídají.

Pamatujte, že odměnou vám bude nejen dobrý pocit, ale o několik let delší a spokojenější život!

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1