Za omega 3 vám srdce poděkuje

Za omega 3 vám srdce poděkuje

Říká se, že člověk je tak starý, jak staré je jeho srdce. Bohužel řada z nás vede životní styl, který srdci k mladosti nepřispívá. Ženy mají výhodu, že je v době do menopauzy částečně chrání pohlavní hormony estrogeny. Ty umí kontrolovat krevní tuky a snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi. Jenže po padesátce se vše mění a ženy i muži umírají na srdeční choroby stejně často. A těchto úmrtí je v naší populaci zbytečně mnoho. Zkuste pro své srdce něco udělat, ať jste mladí co nejdéle. Dáme vám pár tipů.

1.   Jezte správné tuky

Asi tušíte, že správné nejsou ty živočišné, protože obsahují takzvané nasycené mastné kyseliny, které krevní cholesterol zvyšují. Naopak z rostlinných tuků a z tuku rybího mají naše cévy radost, protože jimi aterosklerózu nepodporujeme. Ve svém jídelníčku proto dávejte přednost rostlinným olejům, kvalitním roztíratelným rostlinným tukům, ořechům, semínkům a rybám, zvlášť těm mořským.

2.   Sáhněte po doplňcích stravy

Většina české populace nemá ve svém jídelníčku mořské ryby dva a až třikrát týdně, jak doporučují lékaři. Je to škoda, protože omega 3 mastné kyseliny v rybách obsažené, označované zkratkami EPA a DHA, mají na srdečně cévní systém ještě lepší účinky než omega 3 kyseliny z rostlinných zdrojů. Kdo tedy ryby často nejí, měl by sáhnout po kvalitních doplňcích stravy. Dvě nedávné velké americké studie prokázaly, že farmaka, odvozená z rybího oleje pomáhají chránit lidi před infarkty, mrtvicemi i dalšími kardiovaskulárními nemocemi.

3.   Hýbejte se

Když nepoužíváme svaly, ty ztrácejí své schopnosti. A nezapomeňte, že i srdce je sval! Když se hýbete, srdce trénujete, protože musí ve zvýšené míře zásobovat namáhaný organismus okysličenou krví. Pohyb navíc pomáhá k udržení správné tělesné hmotnosti a dobré hustoty kostí.

4.   Nekuřte

Pokud vás od kouření neodrazují leckdy drastické obrázky zničených orgánů, umístěné na obalech cigaret, asi s vámi nepohne asi následující informace: kuřáci mají dvojnásobné riziko infarktu a trojnásobné riziko mrtvice. Vážně se chcete takto ohrožovat? Už jedna vykouřená cigareta denně srdci škodí a stejně tak je nebezpečné pobývat v zakouřeném prostředí.

5.   Hlídejte si pas a tlak

Obezita a vysoký krevní tlak spolu souvisí, navíc obojí zásadně zvyšuje riziko srdečně cévních onemocnění. Jestli spadáte do rizikové skupiny nejsnáze zjistíte, když se změříte. Základní ukazatel je obvod pasu a hodnoty jsou dost přísné: zvýšenou pravděpodobnost onemocnění mají už ženy s obvodem pasu nad 80 cm a muži s obvodem větším než 94 cm. Pokud jde o krevní tlak, jeho výška by neměla překračovat 140/0 mm rtuťového sloupce.

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1