Bezpečné zpracování potravin aneb Pravidlo 4C

Bezpečné zpracování potravin aneb Pravidlo 4C

Každý rok prodělají desítky tisíc lidí salmonelózu, kampylobakteriózu či jiná bakteriální onemocnění. Často jen kvůli tomu, že oni sami nebo někdo v okolí nedbal na bezpečné zpracování jídla. Podle Státního zdravotnického úřadu bylo takových nešťastníků oficiálně kolem 30 tisíc. Nezapomínejme ani na ty, kteří nešli k lékaři a do statistik se nedostali. O týdenní průjem, zvracení a jiné střevní potíže nestojí nikdo. Podívejte se proto na Pravidlo 4C, které vás naučí bezpečnosti potravin.

Pravidlo 4C vychází ze čtyř anglických slov začínajících na písmenko C. Umývejte a čistěte (CLEAN), oddělujte (COMBAT CROSS-CONTAMINATION), vařte (COOK) a chlaďte (CHILL). Dodržování těchto 4 zásad vám může ušetřit spoustu nepříjemných chvil. Obzvlášť nyní, když se otepluje, opatření se rozvolnila a setkání s přáteli na domácím grilování bude přibývat. Bezpečnost potravin při jejich zpracování by ovšem měla být precizní nejen v létě, ale celoročně.

Umývejte ruce, jídlo i pracovní plochy

Umýt si ruce než na něco sáhnete, je známé, ne každý na to ale vždy dbá. V posledním roce se to naštěstí zlepšilo. Jenomže umýt neznamená jen ruce a ovoce, než se do něj zakousnete. V první řadě to jsou  kuchyňská prkénka, houbičky, hadry na nádobí, celé linky a další povrchy, na kterých se pracovalo s jídlem. Po zdařilé grilovačce vám nemusí být špatně, protože jste málo opekli maso, ale i z toho, že rukou, kterou jste sahali na maso, jste vzápětí sáhli na zeleninu, talíř a ubrousek. Na vině může být i nedostatečně umytá pracovní plocha po jednotlivých potravinách, obzvlášť po mase. Na setření použijte ale raději kuchyňské utěrky. Hadr byste měli vzápětí vyhodit nebo vyvařit.

Neskladujte vše dohromady

Bakterie z jedné potraviny mohou snadno kontaminovat tu druhou, pokud je dáte do těsné blízkosti. V lednici by proto mělo mít vše své jasné místo, a to nejen pro to, abyste tam všechno lépe našli. Například maso by nemělo vůbec přijít do styku s jídlem určeným k přímé spotřebě jako šunky a sýry. To se může lehko stát. Stačí, když dáte chlazené maso do lednice jen tak v igelitovém sáčku, protože ho plánujete večer zpracovat. Nejlépe bude, když ho umístíte do uzavíratelné krabičky nebo alespoň do misky. Z talířku může stéct šťáva na přihrádku níže. Oddělené potraviny by měly být i v mrazáku. Ve spodních koších maso, ryby a mořské plody, v horním mražené ovoce, zelenina a bylinky do polévky.

Vařte na správnou teplotu

Bakterie se nejrychleji rozmnožují v teplotách mezi 27 až 41°C. Čím více se blížíte k horní hranici, tím násobně rychleji se bakterie množí. S tepelnou úpravou neotálejte. Při vaření, smažení nebo grilování dodržujte dobu zpracování a teplotu u jakéhokoliv masa, zejména u mletého. Pokud totiž byly v na povrchu mletého masa nějaké bakterie, přidáváním ingredienci a přemíláním v ruce se spolehlivě dostanou úplně všude. Ideální je proto kuchyňský teploměr, který nezapomínejte po každém použití umýt nebo otřít do papírové utěrky. Klidně několikrát za večer.

Uchovávejte v chladu nebo v mrazu

Také koupíte syrové maso a necháte ho na lince, protože ho budete za chvíli zpracovávat? Chyba. V mnoha případech ona „chvíle“ může být zcela neplánovaně i půl hodiny a divili byste se, co za tak krátkou dobu bakterie dokážou. I kdyby to mělo být jen na 10 minut, dejte ho do lednice, kde je teplota kolem 4°C. Množení se zpomalí. A jestli nebudete syrové maso ten den vařit nebo péct, patří nejlépe do mrazáku. Následující den maso vytáhněte, ale nenechávejte ho volně rozmrazit při pokojové teplotě. Ideální je přendat třeba ráno obědové maso do lednice, nechat povolit a potom využít buď mikrovlnné trouby nebo tekoucí studené, maximálně vlažné, vody. Vzápětí ihned zpracujte a všechno, co zbude z oběda, rychle zchlaďte a dejte do lednice. Platí pro maso i pro polévky a omáčky, které se obvykle dělají, aby zůstaly i na další den. Do pár dní nezapomeňte sníst. V lednici se sice bakterie množí pomaleji, ale pořád se množí.

Praktické tipy, než návštěva zazvoní

  1. Nejprve nakrájejte maso, připravte marinádu a uložte do lednice v uzavíratelné krabičce.
  2. Dřez je rájem pro množící se bakterie. Než se pustíte dál, umyjte ihned nože a prkénko horkou vodou a saponátem, pracovní plochu setřete papírovou utěrkou.
  3. Na zeleninu používejte jiný nůž a jiné prkénko, než na maso.
  4. Obložené talíře si připravte předem, zabalte do fólie a uložte na chladné místo.
  5. Připravte si občerstvení do zásoby. Při dodělávání chlebíčků a masa v půlce oslavy hrozí, že hygienická opatření půjdou stranou.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1