Zvládněte menopauzu s přehledem

Zvládněte menopauzu s přehledem

Kdysi dávno znamenalo tohle období éru největšího rozkvětu ženské moudrosti a kreativity. Dnešní medicína udělala z menopauzy strašáka, který krade ženám jejich přitažlivost. Tak tomu ale být nemusí. Stačí, když se naučíte lépe vnímat svoje tělo a jeho potřeby...

Máte pravdu, je to nefér. Zatímco muži se s přibývajícími vráskami a šedinami stávají zajímavějšími a charismatičtějšími, u žen tomu bývá právě naopak. A aby toho nebylo málo, v této době se mnohé z nás potýkají s různými zdravotními problémy, které jsou většinou důsledkem toho, že jsme v předchozích letech ignorovaly varovné signály upozorňující na to, že je třeba zpomalit. S tím už, bohužel, nic neuděláme, o to víc bychom však měly věnovat energii sobě samým – to je ta jediná, spolehlivá cesta k naší ženské síle a zároveň způsob, jak se vyhnout nepříjemným projevům spojovaným s menopauzou.

Přísné diety? Nic pro vás!

Začněte od jídelníčku. Spousta žen se v této době trápí přibývajícími kily, kterých se jen těžko zbavují. Vlivem hormonálních změn má nyní tělo skutečně větší tendenci ukládat tuky – na drastické diety však zapomeňte. Zařaďte více potravin bohatých na esenciální mastné kyseliny, které posilují imunitu, chrání srdce a mozek a předcházejí vzniku depresí. Najdete je hlavně v mořských rybách (losos, makrela, herink, pstruh, treska) a rostlinných olejích lisovaných za studena. Vhodné jsou i potraviny s vysokým obsahem selenu, který slouží jako prevence srdečně-cévních chorob, udržuje zdravou kůži a vlasy a snižuje riziko nádorového nemocnění prsu. Jeho bohatým zdrojem jsou vejce, játra, ledviny, obilné klíčky, para ořechy a mořské ryby (především tuňák). Důležitý je i zvýšený příjem vitaminů v čerstvém ovoci a zelenině.

Ulevte si od návalů horka

Situace, kdy vás náhle polije horko, zrudnete v obličeji, nebo se zpotíte od hlavy až k patě, patří k nejčastějším steskům žen v období přechodu. Naštěstí nejsme proti takovým stavům zcela bezmocné. Zkuste třeba střídavou koupel: dvě vhodné nádoby (lavor nebo kbelík) naplňte vodou o teplotě 38 ºC a 10 ºC (lidová medicína doporučuje přisypat ještě hrst chmelových květů) a nohy pak nořte střídavě 5 minut do teplé a 10 vteřin do studené vody. Účinnou prevencí je také brániční dýchání: lehněte si na záda a pokrčte nohy. Dlaně položte na břicho. Proveďte hluboký nádech nosem a nechte vzduch proudit až do břicha. Pokud se vám břicho nafoukne jako malý balonek, je to důkaz, že dýcháte správně. Následuje dlouhý výdech ústy, při kterém břicho opět klesne. Takhle dýchejte aspoň 15 minut denně nebo pokaždé, když vás přepadne nával.

Přizvěte na pomoc bylinky

Při potížích spojených s menopauzou přijdou vhod i některé rostlinné extrakty. Osvědčenou bylinkou je ploštičník hroznatý, který v těle působí podobně jako ženské hormony estrogeny – snižuje návaly horka a zvýšenou potivost, zlepšuje psychickou pohodu a tlumí sklony k nadměrnému podráždění. Ze suchých kořenů si můžete připravit odvar (vaří se 5–10 minut). Ploštičník pořídíte i ve formě tinktury nebo tekutého extraktu. Estrogenům podobné látky, které příznivě ovlivňují hladinu hormonů, pomáhají zmírnit klimakterické potíže a udržují v kondici ženské orgány, ukrývá také jeřáb ptačí. Seženete ho v podobě tinktury nebo mimořádně účinného gemmoterapeutika (výtažek ze zárodečných tkání – pupenů). Za vyzkoušení stojí i kořenová hlíza rdesna mnohokvětého (He Shou Wu), kterou využívá čínská medicína jako prostředek pro aktivní stárnutí. Obsažené látky vyživují organismus, posilují krev a dodávají energii.

Co ještě pomáhá:

  • pravidelné cvičení a pohyb (alespoň 30 minut denně), vhodná je chůze, jízda na kole či plavání, při kterém si protáhnete všechny svaly v těle, ale nezatížíte klouby.
  • vynechat alkohol, kofein, bílý cukr, silně kořeněná jídla, sůl (zvyšuje krevní tlak) a perlivé nápoje, které zabraňují vstřebávání vápníku.
  • kvalitní spánek – snažte se vstávat a chodit spát vždy ve stejnou dobu a odpusťte si „odpolední šlofíček“.
  • relaxace a masáže – vyzkoušejte třeba indickou masáž hlavy a šíje, po které se budete cítit jako znovuzrozená.
  • mluvit o svých pocitech, ať už s partnerem nebo přáteli. A také se častěji rozmazlovat, třeba tím, že zajdete na kosmetiku, nebo ke kadeřnici, koupíte si novou sukni apod. I malá změna dokáže velké divy.
  • vychutnávat si svůj intimní život (při potížích s vysycháním děložní sliznice pomohou lubrikační gely, které volně koupíte v lékárně).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1