Rybí tuk - skrytý poklad

Rybí tuk - skrytý poklad

Rybí tuk je takový malý zázrak. Má spoustu pozitivních účinků na náš organismus. A díky moderní době můžete zapomenout na nechutnou tekutinu na lžičce.

Proč jíst rybí tuk?

Hlavním důvodem, proč se rybím tukem vůbec zabývat je jeho neuvěřitelné množství zdraví prospěšných látek. Hlavní složkou jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny (EPA a DHA). Tyto látky pozitivně ovlivňují stav cév i srdce. Dokáží snížit krevní tlak i riziko infarktu.

Mají významný vliv na fungování našeho nervového systému, snižují hladinu „špatného“ cholesterolu, zlepšují koncentraci i paměť, stimulují růst vlasů, u mužů zlepšují kvalitu spermií a též působí jako prevence proti artritidě a revmatismu. Protože rybí tuk ovlivňuje srážlivost krve, může dámám v období menstruace pomoci s nevolnostmi a bolestmi s ní spojenými. Díky zředěné krvi však bývá krvácení silnější.

Jedním z hlavních pozitiv je zvyšování naší obranyschopnosti, a to díky svým protizánětlivým účinkům. Rybí tuk by určitě neměl chybět ve stravě dětí a těhotných žen (je důležitý pro správný mentální rozvoj dítěte). Pomáhá také v dospělosti. Ovlivňuje též funkce mozku a zmírňuje psychická onemocnění.

Způsoby konzumace

Jak nám název napoví, tuk pochází z ryb, nicméně důležité je zmínit, že z ryb mořských. To je také jedna z možností, jak ho jíst. Stačí si vybrat tu správnou rybu. Některé jsou ke konzumaci vhodnější než jiné. Doporučuje se jíst losos, sleď, ančovičky nebo sardinky. Velké množství omega-3 obsahují také žraloci, makrely, tuňáci a mečouni. V těchto rybách se často hromadí i toxické látky, proto je potřeba je zařadit v rozumném množství.

Další možností je si rybí tuk koupit ve formě kapslí nebo sirupu. Dnes už se nemusíte bát. Tyto produkty většinou nemají zápach a kapsle se rozpouští až v žaludku. Nemají tedy ani výraznou chuť. Při výběru si dobře čtěte informace na obalu. Ujistěte se, že výrobky opravdu obsahují dostatečné množství nenasycených mastných kyselin. Levnější preparáty obsahují pouze 5% účinných látek, zatímco ty kvalitní se pohybují až okolo 90% Omega-3.

Dejte si pozor

Fráze, že se nic nemá přehánět, platí i v tomto případě. Vždy dodržujte pokyny na obalu. Nekonzumujte rybí tuk v nadměrném množství. Může vám způsobit nepříjemný průjem, pálení žáhy, nevolnost nebo krvácení z nosu.

Jako každá přírodní látka, i rybí tuk (ať v kapslích, oleji nebo v potravinách) pracuje jiným způsobem než chemické léky. Berete-li tedy nějaké chemické léky dlouhodobě, je potřeba užívání rybího tuku konzultovat s lékařem. Týká se to především léků na ředění krve (lék Warfarin je zatím jediný známý lék, který není s rybím tukem kompatibilní) a léků na vysoký krevní tlak. V tomto případě jsou evidovány i případy, kdy se tlak díky užívání rybího tuku podařilo snížit.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1