Proč jíst rybí tuk?
Hlavním důvodem, proč se rybím tukem vůbec zabývat je jeho neuvěřitelné množství zdraví prospěšných látek. Hlavní složkou jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny (EPA a DHA). Tyto látky pozitivně ovlivňují stav cév i srdce. Dokáží snížit krevní tlak i riziko infarktu.
Mají významný vliv na fungování našeho nervového systému, snižují hladinu „špatného“ cholesterolu, zlepšují koncentraci i paměť, stimulují růst vlasů, u mužů zlepšují kvalitu spermií a též působí jako prevence proti artritidě a revmatismu. Protože rybí tuk ovlivňuje srážlivost krve, může dámám v období menstruace pomoci s nevolnostmi a bolestmi s ní spojenými. Díky zředěné krvi však bývá krvácení silnější.
Jedním z hlavních pozitiv je zvyšování naší obranyschopnosti, a to díky svým protizánětlivým účinkům. Rybí tuk by určitě neměl chybět ve stravě dětí a těhotných žen (je důležitý pro správný mentální rozvoj dítěte). Pomáhá také v dospělosti. Ovlivňuje též funkce mozku a zmírňuje psychická onemocnění.
Způsoby konzumace
Jak nám název napoví, tuk pochází z ryb, nicméně důležité je zmínit, že z ryb mořských. To je také jedna z možností, jak ho jíst. Stačí si vybrat tu správnou rybu. Některé jsou ke konzumaci vhodnější než jiné. Doporučuje se jíst losos, sleď, ančovičky nebo sardinky. Velké množství omega-3 obsahují také žraloci, makrely, tuňáci a mečouni. V těchto rybách se často hromadí i toxické látky, proto je potřeba je zařadit v rozumném množství.
Další možností je si rybí tuk koupit ve formě kapslí nebo sirupu. Dnes už se nemusíte bát. Tyto produkty většinou nemají zápach a kapsle se rozpouští až v žaludku. Nemají tedy ani výraznou chuť. Při výběru si dobře čtěte informace na obalu. Ujistěte se, že výrobky opravdu obsahují dostatečné množství nenasycených mastných kyselin. Levnější preparáty obsahují pouze 5% účinných látek, zatímco ty kvalitní se pohybují až okolo 90% Omega-3.
Dejte si pozor
Fráze, že se nic nemá přehánět, platí i v tomto případě. Vždy dodržujte pokyny na obalu. Nekonzumujte rybí tuk v nadměrném množství. Může vám způsobit nepříjemný průjem, pálení žáhy, nevolnost nebo krvácení z nosu.
Jako každá přírodní látka, i rybí tuk (ať v kapslích, oleji nebo v potravinách) pracuje jiným způsobem než chemické léky. Berete-li tedy nějaké chemické léky dlouhodobě, je potřeba užívání rybího tuku konzultovat s lékařem. Týká se to především léků na ředění krve (lék Warfarin je zatím jediný známý lék, který není s rybím tukem kompatibilní) a léků na vysoký krevní tlak. V tomto případě jsou evidovány i případy, kdy se tlak díky užívání rybího tuku podařilo snížit.