Cvičit ráno, nebo večer? Co je pro lidské tělo lepší?

Cvičit ráno, nebo večer? Co je pro lidské tělo lepší?

Rozdíly mezi ranními ptáčaty a nočními sovami je celkem patrný. A to nejen v tom, jak se jim chce ráno z postele, ale také například v denní době, kdy se jim nejlépe pracuje, anebo kdy se nejčastěji pustí do nějaké sportovní aktivity. Zůstaňme u sportu – kdy je nejlepší cvičit?

Pokud čekáte jednoznačnou odpověď, zklameme vás. Taková totiž neexistuje. Vše totiž závisí na biorytmu každého z člověka, jaké jsou jeho denní návyky, v kolik hodin chodí spát a jak dlouho obvykle spí apod. Čas cvičení je tedy zcela individuální. A určit, zdali je lepší cvičit ráno či večer tak úplně nelze, obě varianty mají své plusy a mínusy.

Vstávat a cvičit!

Plusy ranního cvičení:

  • Okamžité zvýšení energie. Co si budeme povídat, donutit se vstát o dobrou hodinu dříve než obvykle je dřina a vyžaduje dlouhé přemáhání. Ale! Jakmile vstanete a dopřejete si hodinový příval endorfinů, věřte, že neexistuje nic lepšího. Budete nastartovaní celý den.
  • Energie vám opravdu vydrží klidně až do odpoledne. Během cvičení jsou totiž plíce a srdce zásobovány kyslíkem a živinami, což zlepšuje odolnost a výkon organismu. Zvýšením energie proto redukujete únavu a zbavíte se vyčerpanosti.
  • Budete mít lepší spánek. Ano, chvíli trvá „přepnout“ na změnu doby cvičení, ale z dlouhodobého hlediska bude váš spánek výrazně kvalitnější. Nebudete se v noci budit a usínání vám nebude dělat žádné potíže.
  • Vydrží vám to. Odborníci došli k závěru, že lidé, kteří se pustí do ranního cvičení, mají větší šanci, že jim jejich zapálení a nadšení pro sport vydrží, na rozdíl od večerních sov.
  • A je to! Bod pro ty, pro které je cvičení nutné zlo. Tahle aktivní ranní hodinka totiž znamená, že už máte pro daný den hotovo. A to je výhra, ne?

Minus ranního cvičení:

  • Pozor na zranění. Ráno jsou svaly neprotažené, tělo není rozhýbané, a tak v případě, že se důkladně nezahřejete a neprotáhnete, hrozí, že si můžete ublížit.

Tipy na ranní cvičení

Je to jen na vás, jaký druh cvičení si zvolíte. Patříte-li k příznivcům dynamičtějšího pohybu, pak zkuste třeba domácí kruhový trénink. Pro ty z vás, kteří preferují pomalejší a klidnější start, doporučujeme vyzkoušet jogínský Pozdrav slunci, nebo sestavu Pět Tibeťanů. Mnoho dalších tipů na cvičení najdete v naší sekci Pohyb.

Padla a cvičit! 

Plusy večerního cvičení:

  • Více času. Rána jsou ošemetná v tom, že většinu pracujících tlačí čas k odchodu do práce. Tohle večer nehrozí.
  • Tělo je připravené. Vnitřní teplota těla je o poznání vyšší než ráno, což znamená, že budete i trošku lépe fyzicky připravení na sportovní nálož. Jinými slovy: funkce svalů a síla našeho těla ke konci dne vrcholí a vy tak třeba zvládnete o jedno až dvě opakování navíc.
  • Čistá hlava. Neexistuje lepší lék na přepracovaný mozek, psychickou zátěž a stres, než je právě sport. Tím, že se proběhnete, zaboxujete si nebo třeba uděláte pár jogínských póz, dosáhnete skvělého pocitu a celodenní vytížení bude rázem pryč. A to je prostě k nezaplacení.

Minus večerního cvičení:

  • Pozor na spánek. Zásadní nevýhodou večerního cvičení je fakt, že se sportem dokonale „nakopnete“, což může vést k tomu, že budete počítat ovečky do hluboké noci. A tak se snažte vyrazit cvičit ideálně hned po pracovní době, aby se měl organismus čas zklidnit před ulehnutím do postele.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1