Pozdrav slunci – zacvičte si ho každý den a jako profík

Pozdrav slunci – zacvičte si ho každý den a jako profík

Pozdrav slunci neboli Surja Namaskara je tradiční jogínské cvičení. A správný jogín by si ho měl zacvičit každý den. Tady je návod, jak na něj...

Než se pustíme do samotného praktikování pozdravu, je dobré si říci, co je toto cvičení vůbec zač, proč je vhodné ho cvičit a jaké jsou jeho účinky.

Dokonalá souhra dechu a pohybu

Surja Namaskara je slovní spojení pocházející ze sanskrtu. Surja znamená Slunce, Namaskara je pocta nebo také pozdrav. Toto cvičení je ideální cestou, jak se připravit na další ásany (pozice), které se k józe neodmyslitelně pojí. Během pozdravu slunci dokonale zapojíte dech a svaly na celém těle. Existuje několik různých variant, nejčastěji ho ale tvoří 12 opakujících se kroků v o něco dynamičtějším tempu, tak, aby se tělo dokonale zahřálo a nastartovalo na další cvičení.

Tradičně by se pozdrav slunci měl cvičit při východu slunce a s prázdným žaludkem. V dnešní hektické době si jej ale klidně zacvičte v půlce dne nebo večer po práci. Doporučuje se odcvičit si celkem 12 kol, bohatě ale postačí, když si jich zvládnete třeba jen šest. Při úplňku by se měl dokonce pozdrav opakovat celkem 108 krát! Do takové výzvy vás ale nutit nebudeme a přenecháme ji těm odvážnějším.

Jak na pozdrav slunci?

Surja Namaskara je důležitý ze dvou důvodů. Tím prvním je výše zmíněné – je to cvičení pro celé tělo. Nabízí také řadu zdravotních přínosů mimo fyzickou úroveň, uvolňuje mysl, vede k meditaci. A za druhé, pozdrav slunci vám dává příležitost vyjádřit vděčnost Slunci, bez něhož by život na Zemi nebyl možný!

  • K tomu, abyste si zacvičili pozdrav slunci, nepotřebujete prakticky nic. Stačí vám jen malý prostor, kam se vejde jógová podložka.
  • Respektujte své tělo a zvolte takové tempo, které je vám opravdu příjemné. Každý máme jinou flexibilitu, sílu i možnosti, a tak cvičte podle svého uvážení.
  • Bude-li to jen trochu možné, raději se učte pozdrav slunci pod dohledem instruktora, který vás bude hlídat a upozorňovat vás na případné chyby.
  • Cvičte jógu pravidelně.

Pozdrav slunci krok za krokem

Začnete ve stoje s rukama podél těla a chodidly lehce od sebe. S nádechem vzpažíte ruce a lehce se zakloníte. S výdechem přejdete do hlubokého předklonu, s dalším nádechem předklon rovný. S výdechem odkračujte do pozice prkna, a poté proveďte plynule tricepsový klik (ten lze provádět také z kolen). S nádechem přecházíte do pozice Psa s hlavou nahoru (případně pozice Kobry). S výdechem překlápíte chodidla na špičky a vytahujete sedací kosti směrem ve stropu v pozici Psa s hlavou dolů. Nádech a přikročíte pravou i levou nohou k rukám do rovného předklonu. S výdechem předklon hluboký, a pak obratel po obratli rolujte páteř směrem vzhůru do pozice Hory.

Není vám vše pouze podle popisu jasné nebo si nejste jisti, zda všechny pozice děláte správně? Pak můžete pro lepší představu zhlédnout i toto video.

Pokud vás tato sestava oslovila a jste v józe začátečníky nebo se teprve rozhodujete, zda se do cvičení pustit, přečtěte si pro inspiraci články Začněte s jógou a Jóga mnoha tváří. Jakou si vybrat?

Namasté.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1