Chcete se zbavit dny? Vynechejte pivo a choďte naboso

Chcete se zbavit dny? Vynechejte pivo a choďte naboso

Dna neboli pakostnice sice zní jako něco z dávných dob, ale pro řadu lidí je to nepříjemná a bolestivá realita současného života. Jedná se o formu artritidy, kterou charakterizují oteklé, velmi bolavé zarudlé klouby. Prvním postiženým místem bývá nejčastěji palec u nohy. Jak se dně vyvarovat a jak si ulevit při bolestech?

Kdo za to může?

Základní příčinou vzniku dny je dlouhodobě zvýšená hladina kyseliny močové v organismu. Drobné krystalky kyseliny močové se poté začnou postupně ukládat v kloubech, čímž omezí jejich pohyb a podpoří vznik zánětu. Kyselina močová je odpadní látka purinů, jež do těla dodáváme stravou. Nejčastějšími zdroji purinů je skopové maso, zvěřina, vnitřnosti (ledvinky i játra), uzeniny, pivo, čokoláda, potraviny s vysokým obsahem fruktózového sirupu, výrobky z droždí. Vzniku choroby však nahrává i moderní způsob života, kterému vévodí sedavé zaměstnání, nevyvážená strava, minimum pohybu a obezita. Výraznou roli sehrává i chronický stres. Riziko vzniku dny se zvyšuje i nadměrnou konzumací alkoholu.

Puriny najdeme i v zelenině, rybách a luštěninách

Na první pohled by se mohlo zdát, že „stačí“ přejít na lehkou stravu a vynechat alkohol a dna se nám obloukem vyhne, případně se její příznaky začnou vytrácet. Bohužel takto jednoduché to není – vysoký obsah purinů se totiž ukrývá i v mnoha druzích zeleniny (například ve špenátu, kapustě, hrášku, rajčatech či chřestu), některých rybách (makrela, ančovičky) nebo luštěninách (fazole, čočka a hrách). Důležité tedy je dbát na vhodnou skladbu jídelníčku (nikoli jen odlehčení).

Ovocem a bylinkami proti dně

Existují však i potraviny, které snižují nejen riziko vzniku dny, ale pomáhají ulevit i při bolestech. Prospěšné jsou především třešně, borůvky a další bobule, které mají nízký obsah cukru. K pročištění krve od kyseliny močové se odedávna používaly rovněž rostliny jako řebříček, pampeliška a kopřiva. „K dalším bylinám, které rozpouštějí usazeniny v organismu a pročišťují krev, patří židovská mochyně, lopuch a pýr. K nejlepším v tomto směru potom řadíme zpracované pupeny břízy, jasanu a buku. Pomáhají při očistě kloubů a páteře od usazenin, ale také rozpouštějí usazeniny v trávicích a vylučovacích orgánech,“ říká česká bylinkářka Jarmila Podhorná z bylinné firmy Naděje. Ty je vhodné zkombinovat také s gemmoterapeutiky z protizánětlivě působící třezalky, olše či vrby. Velmi důležité je rovněž dodržovat pitný režim, aby se organismus mohl pročistit a krystalky se vyplavily.

Chůze naboso

Dnové záchvaty většinou přicházejí ve vlnách a trvají několik dní. Bolest nejčastěji začíná v palci u nohy a postupně přechází dále do nohou. Prevencí je kromě úpravy stravy i zapojení pohybové aktivity, což není u člověka postiženého dnou vůbec snadné. I kdyby dotyčný netrpěl přímo obezitou, jež omezuje v pohybu sama o sobě, při dně je jakýkoliv došlap silně bolestivý. Pacienti se proto námaze vyhýbají a citlivé klouby nezatěžují. Přitom je pravidelný aktivní odpočinek naopak pro postižené nutností. Vhodné jsou například klidné procházky v přírodě. Za dobrého počasí se doporučuje chůze naboso, ta totiž tlumí ztuhlost kloubů i svalů. 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1