Začněte s jógou

Začněte s jógou

Přemýšlíte nad tím, jaký pohyb by pro vás byl vhodný? Co takhle zkusit jógu? Spojuje v sobě pozitivní účinky nejen na lidské tělo, ale i mysl. Navíc lze začít cvičit v jakémkoliv věku a fyzické kondici.

Posílí tělo

Jedná se o nejstarší způsob cvičení, jenž pochází ze starověké Indie. Posiluje a protahuje veškeré svaly lidského těla a to i svaly hluboce uložené. Pomůže s bolestí zad, hlavy, nerovnováze hormonů, ale i při hubnutí. Princip jógy spočívá ve střídání různých pozic – tzv. ásanů, v nichž je potřeba chvíli vydržet a prodýchat je. Cvičení se vždy řídí podle kondice jedince a nikdy při něm nesmí být pociťována bolest. Tím bychom našemu tělu spíše uškodili.

Pohladí na duši

Jóga znamená spojení, harmonii a odkazuje k sladění duše a těla. Při cvičení se soustředíme na naše nitro a především na dech. Mysl se tak může odpoutat od každodenních problémů a my se snažíme soustředit jen a pouze na sebe.

Kde se jí naučit?

Alespoň v úplných začátcích je vhodné navštívit hodiny pod odborným vedením. Instruktor vás navede a upozorní na to, když provádíte nějaké pozice špatně. Posléze lze využít i různá videa, která jsou na internetu či knihy a cvičit v pohodlí domova.

Stačí jen otevřená mysl

Velkou výhodou jógy je fakt, že kromě pohodlného oblečení, karimatky a případně ručníku už víc potřebovat nebudete. Není se tedy třeba obávat velkých investic, jako je tomu třeba v případě, kdy se rozhodnete začít běhat. Cvičit se dá navíc téměř všude a v letních měsících se můžete vypravit třeba i do parku.

Vyberte si, která vám nejvíce sedí

Jóga není jen jedna, ale existuje jí mnoho druhů. Vždy záleží na tom, co od ní očekáváte. Vybrat si můžete z dynamičtějších typů, jako je power jóga, která je vhodná pro hubnutí. Dále zmiňme například hormonální jógu, jenž pomáhá při problémech s plodností či s přechodem, hot jógu, ta se cvičí ve vyhřátých prostorech a díky zvýšenému pocení vyplavíte z těla všechny škodliviny. Tím však výčet zdaleka nekončí!

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1