Inkontinence? Je řešitelná!

Inkontinence? Je řešitelná!

Ještě nedávno jste se smála z plných plic, když kamarádky v kavárně vyprávěly pikantní vtípky, a dvakrát do týdne jste vesele dováděla na lekcích zumby, ale najednou je všechno jinak. Teď už se jen usmíváte a zumbu jste vyměnila za procházky v parku – pro jistotu, abyste se vyhnula trapným situacím, které nám tak škodolibě servíruje strašák jménem inkontinence. Pro mnoho žen je to jasný signál, který říká: „Připrav se, nic už nebude jak dřív.“ Záleží však pouze na vás, jestli jste tomu ochotna uvěřit...

Nechtěný únik moči není ničím příjemným. Je to téma, o kterém nechceme mluvit ani se svou nejlepší kamarádkou. Příčinou je ve většině případů ochabnutí zevního svěrače močové trubice a oslabení svalů pánevního dna, které není způsobeno pouze věkem, ale někdy také porodem nebo těžkou fyzickou námahou. Rozhodneme-li se ovšem předstírat, že tento problém neexistuje, budeme se cítit ještě hůř.

Neléčené potíže se stupňují

Taková přetvářka stojí velké úsilí, odčerpává spoustu energii a časem nám může ze života udělat skutečné peklo. Neléčené potíže se stupňují, takže se pak může stát, že časem podřídíme tomuto problému prakticky všechno. Lidé trpící inkontinencí plánují své běžné aktivity s ohledem na možný únik moči, během cestování nepijí, pohybují se převážně na místech, kde jsou v dosahu veřejné toalety atd. Neustálý tlak na to vše správně naplánovat psychice nedá oddychnout.

Správná léčba vás vrátí do života

Mnoho žen se přesto stále ostýchá svěřit se lékaři, kdesi hluboko v podvědomí totiž mají zakódováno, že počůrávat se je ostuda. Nekontrolovatelné úniky moči ale nelze přehlížet donekonečna. Neřešená inkontinence dostává člověka do stále větší izolace, což může skončit tím, že přestane vycházet ven z obavy, aby ho někde na veřejném místě nepotkala „nehoda“. Správnou léčbou lze přitom inkontinenci udržovat zcela pod kontrolou – to znamená žít dál normální život a užívat si všechny jeho radosti.

Často pomůže jen cvičení a strava

Únik moči je třeba co nejdříve konzultovat s lékařem, který navrhne další postup. Při lehké formě inkontinence zahrnuje léčba konzervativní opatření, jako je pravidelné cvičení a posilování svalů pánevního dna (tzv. Kegelovy cviky), redukce váhy a zdravá životospráva. Inkontinenci lze v některých případech upravit i léky nebo miniinvazivní operací. Při zvládání těchto problémů pomáhají také kvalitní absorpční pomůcky, na trhu je jich dnes celá řada, takže si můžete vybrat takové, které vyhovují nejen danému typu inkontinence, ale i vašemu životnímu stylu.

Latina a břišní tanec jako alternativa

K tomu, aby všechny orgány v pánevní oblasti dobře pracovaly, přispívá i tanec, a to jakýkoliv. Máte chuť naučit se salsu nebo svůdné pohyby břišních tanečnic? S chutí do toho! Nebo vás mnohem víc baví „divoké poskakování“ před puštěným CD přehrávačem? Na co ještě čekáte? Doma si pak můžete každý den zacvičit několik jednoduchých následujících cviků:

  • Stahujte svěrací svaly, jako byste chtěla zadržet moč. Vydržte 8 vteřin a opakujte 10krát
  • Pokrčte jednu nohu, uchopte ji pod kolenem a přitáhněte stehno k hrudníku. Vydržte několik vteřin a vraťte nohu zpátky na zem. Totéž opakujte na druhou stranu.
  • Klekněte si, ruce dejte na podložku, ramena a nohy musí tvořit s tělem pravý úhel, hlava je v prodloužení těla. Natáhněte jednu nohu a mírně s ní kmitejte. Potom nohy vystřídejte.
  • Lehněte si na záda, ruce dejte podél těla, nohy pokrčte, chodidla jsou na zemi. Zvedněte pánev, stiskněte hýždě, vtáhněte konečník, pochvu a močovou trubici. Pohybujte pánví dolů a nahoru.
  • Sedněte si, opřete se o ruce pokrčené v loktech a napodobujte jízdu na kole. Vydržte alespoň 30 vteřin.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1