Nezapomínejte posilovat dno pánevní

Nezapomínejte posilovat dno pánevní

Všichni moc dobře víme, že bychom měli pravidelně cvičit a posilovat. Na jednu část našeho těla však zapomínáme. A přitom je nejen pro ženy opravdu hodně důležitá.

Co je to pánevní dno?

Jedná se o svaly hlubokého stabilizačního systému, které jsou umístěny na spodku pánve. V těchto místech se nachází i močová trubice, konečník či ženské pohlavní orgány. Proto se v případě ochablosti těchto svalů vyskytují problémy s inkontinencí, bolestí zad či sexuálním životem.

Proč posilovat?

Posílení pánevního dna přináší pozitivní dopad na sexuální život, ale funguje i jako prevence úniku moči a dokonce zlepšuje i celkové držení těla. Týká se to především žen po menopauze, operacích či porodech. Avšak pánevní dno mají překvapivě i muži, těm se cvičení vyplatí především v případě, kdy mají problémy s erekcí.

Cviky na pánevní dno

Nejedná se naštěstí o žádné náročné úkony, při kterých se zapotíte. Ale tak jako u každého posilování, je důležitá především jeho pravidelnost.

1. Cvik: Položte se na záda, nohy pokrčte, chodidla mějte na zemi. Zdvihněte pánev, stáhněte hýždě a tento pohyb několikrát opakujte.

2. Cvik: Položte se na záda, nohy zvedněte kolmo k zemi, ruce nechte podél těla. Zvedejte nohy nahoru, přičemž se snažte pánev zvednout co nejvíce nad podložku. Vraťte zpět a opakujte.

3. Cvik: Klekněte si na všechny čtyři a dělejte kočičí hřbety. Když záda vyhrbíte, vtáhněte břicho a podsaďte pánev. Opakujte.

Pomohou i Kegelovy cviky a různé pomůcky

Kegelovy cviky spočívají v rytmickém zatínání svalstva. Zatínání je podobné jako když se snažíte zadržet moč. Cvičit byste měli několikrát denně, kdykoliv si vzpomenete. Důležité je nezadržovat při cvičení dech.

Dnes však existuje pro posilování pánevního dna i mnoho pomůcek určených především pro ženy. Jedná se o různé balonky či kuličky na zavádění, které tlakem, jenž vytvářejí, posilují svaly dna pánevního.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1