Vychovejte svého psa správně

Vychovejte svého psa správně

Budete si pořizovat psa? Tak to byste se měli zamyslet nad tím, zda zvládnete jeho výchovu. I malý pes je pořád pes a měl by umět minimálně základy, aby pro vás bylo soužití příjemné. Jak na to?

Vhodné plemeno

Výchovu psa si velmi zlehčíte, pokud si vyberete plemeno, které se k vám hodí. Chcete-li pouze parťáka na doma, nehodláte se věnovat žádnému sportu a ani chození na několikahodinové procházky vás neláká, určitě si nepořizujte akční plemena jako je border kolie, australský ovčák, německý ovčák atp. Zjistěte si dopředu, co který pes potřebuje a až potom si ho kupte. Největší chyba, kterou můžete udělat, je koupit si psa podle vzhledu.

Roztomilé začátky

Když je pejsek ještě štěně, nechejte ho užít si své dětství. Zbytečně ho nezatěžujte dlouhými procházkami ani náročným cvičením. Určitě naopak začněte velmi brzy nácvik čistoty. Tím dříve, pokud máte zvíře v bytě. Po každém hraní i spánku ho odneste ven na trávu, ať se vyčůrá. Pro případné nehody připravte doma savé plínky. V žádném případě štěněti nenamáčejte čumák do jeho výkalů. Nic si z toho nevezme. Raději mu ukažte, kde tu potřebu má vykonávat.

Záhy můžete začít i s lehčími triky, např. dej pac, sedni nebo lehni. Jeden z hlavních cviků, který byste svého kamaráda měli naučit co nejdříve, je přivolání. To totiž v jeho životě budete potřebovat opravdu často. Leckdy tím i předejdete nepříjemným či nebezpečným situacím. Když budete své štěně volat, vždy pro něj mějte nachystáno něco dobrého. To mu dejte, jakmile přiběhne. Někteří psi upřednostňují jídlo, jiní zase hru. Zjistěte, co je to hlavní pro toho vašeho.

Pravidla jsou potřeba

Stanovte svému psovi pravidla a dodržujte je. Máte-li v domácnosti více členů, stanovené hranice musí dodržovat všichni bez výjimky. Čtyřnohý přítel by z toho jinak měl chaos. Pokud tedy nechcete, aby např. žebral u stolu, jednoduše ho u něho nekrmte. Dobrotu raději vezměte a odneste do jeho misky. V případě velkého psa může být zrovna krmení od stolu velký problém.

Socializujte

Již od štěněcího věku je potřeba psovi dopřát sociální kontakt s ostatními kamarády (lidskými i psími). Nechejte ho hrát si s ostatními, očichat se a pořádně se vyřádit. Nezakazujte lidem si psa hladit. Čím více toho štěně zažije, tím lépe pro jeho další vývoj a život. Snažte se, aby všechny jeho zážitky byly pozitivní. Aby si z každé situace odnesl, že to byla vlastně sranda. Samozřejmě ho nepouštějte k agresivním psům a celkově dbejte na to, aby ho nepotkala žádná větší špatná zkušenost. Dělejte doma nejrůznější zvuky a pomalu s nimi štěně seznamujte. Vytáhněte třeba vysavač a ukažte mu, že to není nic hrozného.

Nepřehánějte

Chcete-li mít vyrovnaného psa, neomlouvejte se mu. Nezveličujte věci, když to není potřeba. Pokud ho třeba nechtěně bouchnete, obraťte to ve srandu nebo to úplně přejděte. Jestli se mu omluvit potřebujete, udělejte to až za pár minut, když si už pes nebude pamatovat, že se něco stalo. Neberte zvíře před jinými psy do náruče. Raději třeba přejděte na druhý chodník. Když svého psa zvednete, odkryjete mu nejslabší partie a navíc mu dáte najevo, že se něco děje.

Výčet výše zmíněných rad určitě není konečný. K výchově psa je zapotřebí spousta trpělivosti, odhodlanosti a důslednosti. Je to dlouhá cesta, která ale stojí za to. Vše nové, co s vámi pes zažije a co ho naučíte, posiluje váš vztah. Pamatujte taky, že váš psí kamarád umí jen to, co jste ho naučili. Tak nehledejte chyby vždy jen na jedné straně vodítka.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1