Páteř má svou paměť a umí s námi komunikovat. Co nám říká?

Páteř má svou paměť a umí s námi komunikovat. Co nám říká?

Podobně jako strom nebo květina, i my lidé máme v sobě „kmen,“ který nás drží vzpřímené. Je jím páteř. V duchovních vědách je páteř symbolem spojení mezi zemí (symbolizovanou nohama) a nebem (symbolizující temeno hlavy). Každá její část má určitou funkci. Zkusme se na ni podívat zblízka.

Vlastní řeč páteře

Záda všeobecně znamenají náš přístup k minulosti. Co si z ní vyzvedáváme, co „neseme“ a už není třeba a naopak, co jsme odhodili, ale nyní nám schází? Jak neseme své tělo, své danosti i výzvy? Stojíme rovně a nebo se pod tíhou událostí, starostí a života ohýbáme? Máme nějaký „chronický“ problém a nebo se bolest objevuje náhle? Jak jsme na tom s mezižeberními svaly, rameny a kyčlemi? I ty mohou zvýrazňovat nějaký hlubší problém v páteřní oblasti. Tímto způsobem s námi naše tělo komunikuje, je na nás, zda si chceme nechat od něj poradit a nebo trváme na naší (často mentální nebo v jiném slovníku egoistické) cestě navzdory okolnostem.

Kostrč a křížová kost

Tato část je pro páteř velmi specifická. Podobně jako u zmíněného stromu, i tato je skryta. Na rozdíl od stromu nikoli v hlíně, ale v našem těle - přeci jen my se můžeme na rozdíl od stromů pohybovat a tudíž si své kořeny nosíme s sebou. Kostrč a křížová kost jsou symboly právě našich kořenů, vztahy s našimi rodiči, vzpomínky z dětství, situace, které nás v dětství ovlivnily, naše sny a niterné touhy. Problémy v této oblasti mohou značit, že jsme od našich kořenů odděleni (buď jsme zapomněli a nebo zde něco odsuzujeme). Ačkoli se to zdá těžké, je třeba si uvědomit, že naše dětství je náš vstup do tohoto života a je naší součástí. Máme volbu nenásledovat vzorce, ale toho můžeme být schopni jen v okamžiku, kdy si je uvědomíme.

Bederní páteř

Bederní páteř je spojována se strachem o existenci. Může se týkat finanční situace, ale také (partnerských) vztahů. Ztrácím síly, nevidím radost kolem sebe, často se neumím něčeho vzdát (doprovázeno problémy s vylučováním, která může vyústit až v Bechtěrevovu nemoc). Jaký vztah mám k sexualitě? Odmítám ji a nebo si ji dokážu užít? Mám ji jako nástroj a nebo přirozenou součást svého života? Mám strach ze zneužití (psychického i fyzického), případně jsem byla obětí takového zneužívání. Obviňuji se a necítím k sobě lásku, nemám se ráda. U mužů se mohou objevovat i problémy s prostatou. Ženy mohou mít potíže v těhotenství či v přechodu. Na problémy s bedry mohou ukazovat i studené končetiny, otoky dolních končetin nebo hemoroidy.

Hrudní páteř

Hruď ukrývá většinu našich orgánů, je to pomyslné duchovní centrum našeho těla (podívejte se někdy na vyobrazení Ježíše, zjistíte, že jeho světlo vychází právě odsud). Pokud máme potíže s touto oblastí, většinou míváme strach ze života jako takového. Míváme pocit, že nás nikdo nemá rád. Trápíme se mnoha starostmi, které se zdají nezvládnutelné, uzavíráme se tedy před žitím samotným a dostáváme se do vnitřního zmatku. Spolu s životem nevidíme a nebo dokonce odmítáme i radost a emoce jako takové, začneme odsuzovat, zlobit se, snižuje se nám sebedůvěra a my se začínáme utápět ve starých křivdách. Často máme pocit, že nemáme, co nabídnout. Neschopnost se uvolnit může vést k žaludečním potížím, poruchám trávení či k pálení žáhy.

Krční páteř

Krk je značně specifickým místem naší páteře. Pokud máte problém v této oblasti, zkuste si položit některou z následujících otázek. Kam upírám svou pozornost? Jsem rozhodný a nebo váhavý? Umím se přizpůsobit a nebo trvám tvrdohlavě na svém? Všímám si svých věcí a nebo přijímám problémy za ostatní? Chci všem pomáhat a vyřešit to za ně? Nechci se vyjádřit, odmítám vidět, co je pro mne dobré a co mi škodí. Nadměrně se zatěžuji, jsem zmatený a mám pocity bezmoci. S krční páteří často souvisí problém s migrénami, hlasivkami, chronickou rýmou (nemohu volně dýchat), ale také chrapot nebo štítná žláza.

Jak se páteři věnovat?

Páteř je středem těla, pokud funguje jak má, podporuje nejen naši fyzičku a bezbolestné bytí, ale i činnost (a zdraví) našich orgánů. Pečovat o svá záda bychom měli v každém věku. Základem je samozřejmě pestrá strava, která pomáhá správnému fungování organismu (obnově buněk a udržování dobré kondice). Dalším faktorem je pohyb, a to v každém věku!

Jak pečovat o krční páteř a cviky na uvolnění krční páteře si můžete nastudovat v našem článku „Uvolněte krční páteř.“ Přečíst si můžete i náš článek s inspiracemi pro hrudní páteř „Bolest mezi lopatkami dokáže potrápit. Co s ní?“ nebo bedra „Jak uvolnit bederní páteř.“ Přidáváme i článek jak ulevit bolavým ramenům.

Zvážit také můžete různé doplňky stravy podporující kosti a svaly. Může pomoci například vitamín D (spolu s vitamínem K2) a nebo speciální přípravky obsahující vápník (výhodné jsou ty z mořských zdrojů, neboť je naše tělo umí lépe zpracovat). Vhodné e též doplňování vitamínů skupiny B (zejména B12), které mají vliv na nervovou soustavu.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1