Ulevte bolavým ramenům

Ulevte bolavým ramenům

Rameno je nejpohyblivějším kloubem v našem těle. Ale rovněž nestabilním a snadno zranitelným. Bolesti ramen patří ke třetím nejčastějším hned po bolestech hlavy a zad. Běžnou příčinou je jejich přetěžování, ať už během sportu nebo při nějaké náročné fyzické činnosti. Často stačí i objemnější kabelka, kterou nosíte stále na stejném rameni a využíváte ji spíš jako nákupní tašku. Naštěstí však existuje celá řada způsobů, jak si od bolesti v ramenou ulevit.

Pravidelně se protahujte

Postavte se před dveře, rozpažte ruce a opřete předloktí o zárubně. Potom proveďte mírný výpad jednou nohou směrem vpřed tak, abyste ucítili mírný tah. Setrvejte v této pozici 10 –15 vteřin a v klidu ji prodýchejte. Poté s nádechem mírně předkloňte trup dopředu a prociťte zvýšení tahu. Znovu držte po dobu 10 –15 vteřin a přitom zvolna dýchejte. Tento účinný, ale zároveň šetrný cvik pomáhá především při ztuhlých ramenou.

Další cvik přináší úlevu při tzv. zmrzlém rameni. Lehněte si na břicho na stůl, masážní lehátko nebo postel a svěste bolavou ruku dolů (rameno je u samého okraje stolu). Měla by viset úplně volně, aniž by se dotýkala země. Na podlahu si připravte půlkilové závaží (například plastovou lahev s vodou). Zhluboka se nadechněte a zvedněte zátěž vzhůru. S výdechem ruku povolte, nechte ji chvilku relaxovat a potom s ní provádějte malé kmitavé pohyby směrem dopředu a dozadu.

Zacvičte si v kanceláři

K dalšímu cviku potřebujete gymnastický míč a posilovací gumu. Sedněte si na míč a narovnejte záda. Uchopte gumu do obou rukou a s nádechem ji roztáhněte. Pohyb by měl vycházet především z ramen, lokty se neohýbají a po celou dobu zůstávají u těla. Potom vydechněte a vraťte se do výchozí pozice. Pokud nemáte gymnastický míč, použijte židli.

K protažení ramen pomáhá také další, velmi jednoduché cvičení, které se dá provádět i v kanceláři. Postavte se, narovnejte záda a začněte kroužit celými pažemi – nejprve na jednu a potom na druhou stranu. Když zvedáte ruce, dejte si pozor, abyste zároveň nezvedali také ramena, a hlavu se snažte mít vytaženou vzhůru. Vězte, že v kanceláři si můžete ulevit nejen ramenům, ale také oteklým nohám a nebo si protáhnout tělo cviky s kancelářskou židlí.

Použijte obklad ze zázvoru, cibule a nebo vhodný doplněk stravy

Bolesti ramene a zhoršení hybnosti vycházejí často z různých zánětlivých procesů v tkáních okolo kloubu, vazů, šlach a svalů. S tím si dobře poradí zázvor, který má vynikající protizánětlivé účinky: nastrouhejte kousek čerstvého kořene, zabalte do gázy a přiložte na bolavé místo. Upevněte obvazem, obinadlem nebo šátkem a nechte působit přes noc. Do rána se bolest výrazně zmírní a za dalších pár nocí možná zmizí úplně.

Nemáte po ruce zázvor? Použijte cibuli. Obsažená síra pomáhá regenerovat chrupavky, kosti a pojivové tkáně. Syrovou cibuli (nebo lehce podušenou v malém množství vody) nakrájejte na tenké plátky, zabalte do kousku gázy a upevněte na bolestivé místo. Nechte působit asi 2 hodiny a obklad dle potřeby zopakujte.

V akutní fázi bolesti se rovněž doporučuje každé 3 hodiny aplikovat Priessnitzův obklad nebo na postižené místo asi na 10 minut přiložit sáček s drceným ledem.

Vhodnou prevencí jsou také potravinové doplňky zaměřující se na oblasti kloubních chrupavek, svalstva a kostí. Je dobré použít ty, které obsahují kostní vápník pocházejí z mořských zdrojů, protože jsou pro tělo snadněji vstřebatelné.

Odložte zbytečná břemena

Bolest v ramenou je také způsob, jakým k nám promlouvá naše duše. Z hlediska psychosomatiky představují ramena schopnost „roztáhnout křídla,“ tedy užívat si volnosti, svobody a radosti z toho. Potíže v této oblasti vypovídají o tom, že si s sebou neseme příliš těžká břemena, která nás zatěžují. Nebo že o všem zbytečně moc přemýšlíme a pociťujeme problémy silněji než bychom si přáli. Ty se potom „usazují“ na ramenou a „špendlí“ nás k zemi. V bolesti ramen se také promítají všechny naše nejistoty a zklamání. Každá bolest jasně signalizuje, že děláme víc, než je nutné (obětujeme se pro rodinu, pro kariéru apod.). Naučte se tedy svá křídla roztáhnout.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1