Oteklé nohy? Ulevte jim jednoduchými cviky

Oteklé nohy? Ulevte jim jednoduchými cviky

Otoky nohou jsou velmi nepříjemná záležitost. Kromě nepěkné vizuální stránky jsou otoky většinou i bolestivé. Jejich příčiny jsou různé. Může se jednat o předzvěst chronického žilního onemocnění a nebo jen únavy či špatně zvoleného oděvu či obuvi. Ať jsou příčiny jakékoli, péče o nohy se vyplácí. Jednou z cest jsou jednoduché cviky.

Cviky do kanceláře

Mnoho lidí tráví převážnou část dne v kanceláři a používají to jako argument, proč cvičit nemohou. My však víme, že existují cviky, které jsou vhodné i do kanceláře. Překážkou není ani společná kancelář, nebo jsou všechny vsedě, a u některých si druzí ani nevšimnou, že cvičíte. A vy si péčí o své nohy výrazně ulevíte.

  • Sedněte si na kraj židle a natáhněte nohy i se špičkami. Ruce dejte za záda. Opřete se o ně. Na pravé noze udělejte tzv. fajfku a poté pokrčte i koleno. Zpět jděte opět po částech. První napněte nohu v koleni a potom i chodidlo. Opakujte 10x a proveďte i s druhou nohou. Pokud vám to připadá příliš snadné, můžete zkusit cvičit obě nohy naráz. Když je jedna propnutá, druhá bude pokrčená. Celé cvičení dělejte ve dvou sériích na obě nohy.

  • Zaujměte vaši klasickou pozici na židli. Pracovat budou chodidla. Opřete se o paty a dávejte prsty střídavě od sebe a k sobě. Zkuste nohy vytočit co to půjde, ale paty držte stále na stejném místě. Cvičte po dobu 1 minuty.

  • Jednoduchý cvik je také střídání špiček a pat. Sedíte a přešlapujete ze špičky na patu a zpátky. Dbejte na to, abyste cítili jemný tah v nártu a následně nad patou.

  • Vemte si do kanceláře měkký míček. Dejte si ho mezi kotníky. Natáhněte nohy a zvedněte je nad zem. Tlačte je k sobě tak, abyste mezi nimi balónek udrželi. V pozici vydržte vždy 10 sekund a polevte. Několikrát opakujte.

 

Pokud se chcete udržovat fit v kanceláři i jinak, skvělá jsou cvičení s kancelářskou židlí.

Cvičte doma

Pohodlí domova je jedna velká výhoda i nevýhoda. Nikdo vás u cvičení nevidí, proto se do toho můžete pořádně opřít, na druhou stranu je těžké se někdy ke cvičení přesvědčit. Myslete však na to, že zařazením těchto cviků může dojít k velké úlevě. Vezměte si tedy podložku a pusťte se do toho.

  • Pamatujete si na svíčku v tělocviku? Teď se vám to bude hodit. Lehněte si na pevnou podložku a pomalu zvedejte nohy do vzduchu. Švih není úplně žádoucí, neboť můžete uškodit zádům. Ruce použijte jako podpěru zad. Důležité je, aby váha těla nebyla na ramenou, ale rozprostřeli jste ji. U žen, které mají menstruaci není tato pozice příliš vhodná, proto můžete zvolit její lehčí variantu, kdy nohy opřete po celé délce o zeď. Zadečkem se zdi také dotýkáte. Pokročilí cvičenci mohou zapojit do svého plánu i stojku nebo stoj na hlavě.

  • Lehněte si pohodlně na záda. Pokrčte nohy v kolenou. Pravou nohu vzpřimte a dělejte kroužky chodidlem. 15x doleva a 15x doprava. Následně opakujte i s levou nohou.

  • Přetočte se na bok a rukou si podepřete hlavu. Nohy natáhněte tak, ať jsou na sobě položené a mírně je ohněte v kolenou. Vrchní nohu zvedněte, chvíli držte a následně opět položte. Opakujte 10x. Po dokončení se otočte na druhý bok a pokračujte.

  • Stoupněte si na vzdálenost jednoho metru od zdi. Jednou nohou proti ní vykročte a zároveň se dlaněmi opřete o stěnu. Pomalu přenášejte váhu na ruce a přední nohu. Chodidlo, které je vzadu, zůstává celou svou plochou na zemi. Měli byste v této noze cítit napětí. V pozici vydržte 10 sekund a cvik opakujte 3x na každou nohu.

Prevence

Otokům nohou můžete však předejít nejen konkrétními cviky, ale i vhodnými preventivními kroky. Zařaďte pohyb do svého života. Vhodné je plavání, jízda na kole a nebo svižnější chůze. Důležité je, abyste čas věnovali i následnému protažení svalů. Umožníte jim se rychleji regenerovat. Nohy nekřižte a při dlouhém sezení je občas zvedněte do vodorovné polohy. Neprohýbejte se však u toho v zádech. Dodržujte pitný režim. Správné množství tekutin pomáhá snížit hustotu krve. Samozřejmostí je úprava jídelníčku.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1