Je dobré držet po Vánocích dietu?

Je dobré držet po Vánocích dietu?

Během svátků si každý z nás rád dopřeje to, na co má chuť. Bohužel se většinou jedná o pořádně kalorické bomby, které zanechají neblahé stopy na naší postavě. Je proto vhodné nastolit s koncem svátků i dietní stravu?

Vánoce, čas obžerství

Na konec roku dostává naše trávicí soustava vždy pořádně zabrat. Ideální by bylo vyhnout se všem těm pochutinám a dobrotám, ale ruku na srdce, co by to pak bylo za svátky klidu a pohody, pokud bychom si vše jen odříkali. Bohužel se s tučným a těžkým jídlem pojí i nedostatek pohybu, kdy volno trávíme většinou sezením po návštěvách u příbuzenstva a maximálně si dojdeme na svařák někam ven. Kila pak jdou samozřejmě lehce nahoru.

Pomůže očistná kůra?

Pro ty, kteří mají po Vánocích špatné svědomí a rádi by za tímto obdobím udělali tlustou čáru, existuje řada takzvaných očistných kůr. Není třeba zacházet do extrémů a držet několikadenní hladovku. Vyzkoušet můžete očistnou kůru se zázvorem a jablkem. Základem je nápoj z čerstvě vylisované jablečné šťávy, do níž přidáte lžičku mletého zázvoru a lžičku psyllia (rozpustná vláknina). Tento nápoj se pije 1 až 3 dny a je doplněn lehkým jídelníčkem (zeleninové saláty, celozrnné pečivo, ovoce, atd.)

Dieta? Spíše zdravý životní styl

Přísné diety, kdy jen počítáte kalorie a odpíráte si všechno, co jen trochu zavání tukem či cukrem, se nedají držet dlouhodobě. Jsou pro naši mysl a tělo spíše trápením. Lepší variantou je po Vánocích přejít pozvolna na zdravý jídelníček, do něhož patří pravidelné stravování během celého dne, pohyb a dostatek tekutin. Kila pak půjdou dolů přirozeně. Pokud se vám navíc podaří většinu času zásady zdravé výživy dodržovat, jednou za čas si můžete i zahřešit a dopřát si třeba kousek dortu, na který už se vám sbíhají sliny.

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1