Pozor na jarní prochladnutí!

Pozor na jarní prochladnutí!

Počasí je zrádné. Sluníčko už svítí a tak odkládáme oblečení. Jenže zima se ještě tak docela nevzdala a především ráno a k večeru je chladno. Když oblečení podceníme, je problém na světě...

Ať tě neofoukne

Nejspíš vám takovou větu říkávala babička a nutila vás, ať si tričko zastrkáte do kalhot, případně si vezmete košilku. A myslela to dobře. Nedostatečné oblečení, případně posedávání na chladné zemi, může vést k různým zdravotním potížím:

  • záněty močových cest
  • blokády zad, krku, ramen
  • chřipka, viróza

 

Pozor na virózu

Obyčejné nachlazení virózu nezpůsobí, ale oslabí váš imunitní systém. Z toho důvodu se může projevit virus, který si v sobě nosíte již delší dobu. Viróza se nejčastěji projevuje rýmou, kýcháním, únavou, někdy i zvýšenou teplotou. Na její léčbu si vystačíte doma. Ideální je, když si zalezete do postele s horkým čajem či jiným zázračným nápojem. Zvlášť v dnešní době navíc ani není příjemné, když v práci stále jen kýcháte a smrkáte.

Jak ji rozeznat od chřipky?

I když má chřipka svou sezonu především v zimě, nejčastěji kulminuje v lednu, setkat se s ní můžete i na jaře. Zaručeně ji poznáte. Pocit únavy je totiž znatelně horší, než je tomu u nachlazení, také se objevuje vyšší teplota a suchý dráždivý kašel. Nemluvě o bolestech hlavy a kloubů. Chřipka vám nedává příliš na vybranou, do postele budete muset. Nebo spíš chtít. Důležité je chřipku nepřecházet, nesnažit se vše vyřešit jen prášky a chodit do práce. Takové jednání je risk se zdravím, protože pravidelně přecházené chřipky se mohou odrazit na kondici některých vnitřních orgánů – řeč je nejen o srdci, ale i naší nervové soustavě. Ideální je podobným onemocněním předcházet, nebo se o to alespoň pokusit.

 

Odnese to močový měchýř

Prochladnutí, zvlášť pokud sedíte delší dobu na něčem studeném, může odnést i náš močový měchýř. Znáte to, pak říkáme, že ho máme nastydlý. Neustále pak běháme na toaletu. Obvykle pomůže pití urologického čaje a zůstat v teple. Pokud se ale přidají bolesti, nebo dokonce krev v moči, je načase vyhledat lékaře. V takovém případě pomohou jedině antibiotika. Pozor by si měly dát především ženy, které jsou náchylnější kvůli stavbě těla.

Zatuhlý krk a bolavá záda

Prochladnutí může způsobit i akutní bolesti a zablokování zad, krku či ramene. Je to dáno působením chladu, případně vlhka na dané místo, kde dojde ke strnutí svalů. Každý pohyb je pak velmi bolestivý. K léčbě nejvíce přispívá klidový režim, případně si můžete vzít prášky proti bolesti. Pokud ale máte pocit, že se nic nelepší, ba naopak spíše zhoršuje, raději vyrazte k lékaři. Zablokovaná záda či jiné části těla se nesnažte násilím rozhýbat. Nadělali byste ještě větší škody.

 

Pozor na sport

Riziko prochladnutí vám hrozí i tehdy, když vás jarní sluníčko vyláká sportovat ven. Znáte to, při námaze se zapotíte, ale nepřevlečete se. V mokrém oblečení si pak ještě sednete třeba v parku. Jenže počasí je zrádné, chvilku sluníčko, chvilku vítr. Stačí málo a vracíte se domů prochladnutí. Proto je vhodné brát si náhradní oblečení a nebo volit funkční, které absorbuje pot, ale není provlhlé.

 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1