Jak účinně předejít chřipce a nachlazení

Jak účinně předejít chřipce a nachlazení

S příchodem podzimu má spousta lidí spojenou chřipku a nachlazení, ne vždy tomu tak ale musí být. Pokud o sebe člověk pečuje a dbá základních zásad, může přežít podzim v klidu a bez obtěžujícího smrkání.

Hygiena je základ

Mytí rukou je hlavní a nejdůležitější prevencí proti nakažení většinou nemocí. V období chřipek je pak obzvlášť důležité dbát na tuto drobnost, na kterou mnoho lidí rádo zapomíná. Ruce si myjte před každým jídlem. Určitě je potřeba si je umýt po vystoupení z hromadného dopravního prostředku a také po manipulaci s penězi. Čím častěji budete provádět očistu rukou, tím více snižujete riziko nákazy. Pomoci vám mohou také dezinfekční gely, které dnes seženete v každém obchodě.

Vitamíny, vitamíny a ještě jednou vitamíny

Bez vitamínů se v tomto ročním období prostě neobejdete. Doplňovat je můžete několika způsoby. Kdo dává přednost zdravé stravě, je ve výhodě a může se jimi zásobit v podobě jídla. Zelenina a ovoce by měly být vašimi nejlepšími kamarády. Kdo o sobě ví, že těch zdravých potravin tolik nesní, může si pomoct vitamínem C v kombinaci se zinkem nebo třeba echinaceou. Na škodu není ani přidávat trochu víc česneku do jídla nebo vařit z hlívy ústřičné.

Správné oblečení je půl vítězství

Dalším pravidlem je opravdu dobře se oblékat. Musíme si připustit, že léto nás už nadobro opustilo a je na čase sáhnout do skříně pro svetry, bundy, spodní trička, pomalu už i čepice, rukavice a šálu. Když víte, že budete dlouho venku, raději se oblečte více, než méně. Svléknout se můžete kdykoli, zato oblečení asi jen tak neseženete. Na druhou stranu se zase neoblékejte tak, abyste se zpotili.

Otužilce chřipka nepřekvapí

Otužování se v dnešní době podceňuje a přitom vám může opravdu pomoci chránit se před nachlazením. Když se budete této činnosti věnovat pravidelně celý rok, vybudujete si silnou obranyschopnost. Vhodné jsou saunové rituály, součástí kterých je koupel ve studené vodě. Dobré je začít postupným omýváním chladnou vodou. Dalším stupněm může být koupání ve studené řece. Důležité je myslet na svůj fyzický stav a věk, abyste si nezpůsobili zdravotní potíže.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1