Jak překonat závislost na cukru? Zlepší se imunitní systém i funkce mozku

Jak překonat závislost na cukru? Zlepší se imunitní systém i funkce mozku

5 min. čtení Šárka Brunclíková
Cukr neoddělitelně patří k cukroví a to zase k Vánocům. Všem je asi jasné, že nadměrná konzumace sladkého do zdravého životního stylu nepatří. Co ale cukr opravdu způsobuje a jaké benefity má jeho vysazení? Při vynechání také můžeme narazit na nepříjemné symptomy. Jak se s nimi poprat?

Cukr je přirozenou součástí mnoha potravin, ať už ve formě přirozeně přítomných cukrů nebo těch přidaných během dalšího zpracování. Přírodní cukry obsažené v ovoci nebo zelenině obvykle přinášejí i další důležité živiny, vlákninu a antioxidanty. Naopak nadměrná konzumace rafinovaných cukrů, které jsou často přidávány do sladkostí a zpracovaných potravin, může mít negativní dopady na zdraví. Cukru konzumujeme nadměrné množství, a proto se také označuje jako nejnebezpečnější závislostí 21. století.

Co je cukr?

Nejčastěji se setkáváme s glukózou, nachází se téměř ve všem a je základním zdrojem energie. Tvoří dva disacharidy: laktózu a sacharózu. Laktózu obsahuje například mléko a další mléčné výrobky a sacharóza je běžný cukr, kterým sladíme. Získává se z cukrové třtiny a cukrové řepy rafinací, při níž je původní přírodní cukr zbaven minerálních látek a vitamínů. Sacharóza tělu kromě energie nepřináší nic užitečného, a protože je tvořena z půlky glukózou a z druhé půlky fruktózou, přichází další problém.

Právě fruktózy dnes přijímáme nadbytek. Je obsažena v čerstvém ovoci, bílém cukru, ovocných džusech, limonádách a dalších sladkostech. Ovoce je ale přece zdravé, tak jak je možné že fruktóza škodí? Pro naše předky byla fruktóza něco výjimečného. Ovoce měli k dispozici jen jedno období v roce. Dnes ji ale z ovoce přijímáme celoročně a k tomu se přidá ještě zdroj právě ze zpracovaných potravin jako jsou džusy, limonády a sladkosti. Fruktóza má sladkou chuť a je také často používána jako přírodní sladidlo v potravinářském průmyslu.

Proč nekonzumovat cukr?

Sacharóza i fruktóza způsobují nárůst hladiny cukru v krvi, což může vést k nadváze a obezitě, kardiovaskulárním nemocem, prediabetu i cukrovce 2. typu. Přispívá i ke kazivosti zubů a oslabuje imunitní systém.

Kromě toho, že bílý cukr neobsahuje žádné další přínosné živiny, dokáže navíc sacharóza aktivovat receptory sladké chutí v ústech, což vede k uvolnění dopaminu v mozku. Odměňující efekt dopaminu nás nutí chování opakovat a my tak dále sladké a nezdravé potraviny vyhledáváme. 

Jak se stát cukr-free?

Vědci se shodují, že zbavit se závislosti na cukru je horší než přestat kouřit. Tyto tipy vám ale mohou pomoci se změnou jídelníčku:

  1. Postupně se zbavte jídel a nápojů, které obsahují velké množství cukru. To znamená limonády, slazené vody a sladkosti. Při sestavování jídelníčku se zaměřte na sezónnost.
  2. Zkuste přirozená sladidla. Používejte přirozená sladidla jako stévie nebo med. Dodají sladkou chuť, ale není jich potřeba tolik, jako cukru.
  3. Zařaďte do jídelníčku více zdravých tuků a bílkovin. Například tučné mléčné výrobky, vejce, ořechy a semínka nebo máslo z mléka z louky. Dbejte na původ potravin a kupujte jen ty z kvalitních zdrojů. Uvidíte, že vaše tělo bude vyživenější a na cukr si ani nevzpomenete.
  4. Kupujte co nejméně zpracované potraviny. Nakupte si základní potraviny a vyrábějte si doma sami. Pokud máte chuť na čokoládu, pořiďte si raw kakao, kokosový olej nebo kokosové máslo, vanilku, ořechy a pusťte se do vlastní výroby.
  5. Čtěte etikety. Cukry mohou být skryté pod různými názvy (glukóza, fruktóza, sacharóza, maltóza), takže se nenechte nachytat na označení „zdravý“.

Někteří lidé po vynechání cukru zaznamenali i abstinenční příznaky, jako například bolest hlavy, únavu nebo změnu nálady. Rychlý pokles účinku dopaminu v mozku naruší jeho běžnou funkci a zapříčiní tyto nežádoucí symptomy. Ty jsou ale dočasné a pokud je překonáte, zbavíte se závislosti na cukru nadobro.

Co se týče Vánoc, připravte si cukr-free varianty oblíbených vánočních receptů, na které se můžete těšit v příštím článku, a uvidíte, že si pochutnáte i tak.

Zdroje: Cukrfree, idnes.cz, novinky.cz

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1