Cukr je přirozenou součástí mnoha potravin, ať už ve formě přirozeně přítomných cukrů nebo těch přidaných během dalšího zpracování. Přírodní cukry obsažené v ovoci nebo zelenině obvykle přinášejí i další důležité živiny, vlákninu a antioxidanty. Naopak nadměrná konzumace rafinovaných cukrů, které jsou často přidávány do sladkostí a zpracovaných potravin, může mít negativní dopady na zdraví. Cukru konzumujeme nadměrné množství, a proto se také označuje jako nejnebezpečnější závislostí 21. století.
Nejčastěji se setkáváme s glukózou, nachází se téměř ve všem a je základním zdrojem energie. Tvoří dva disacharidy: laktózu a sacharózu. Laktózu obsahuje například mléko a další mléčné výrobky a sacharóza je běžný cukr, kterým sladíme. Získává se z cukrové třtiny a cukrové řepy rafinací, při níž je původní přírodní cukr zbaven minerálních látek a vitamínů. Sacharóza tělu kromě energie nepřináší nic užitečného, a protože je tvořena z půlky glukózou a z druhé půlky fruktózou, přichází další problém.
Právě fruktózy dnes přijímáme nadbytek. Je obsažena v čerstvém ovoci, bílém cukru, ovocných džusech, limonádách a dalších sladkostech. Ovoce je ale přece zdravé, tak jak je možné že fruktóza škodí? Pro naše předky byla fruktóza něco výjimečného. Ovoce měli k dispozici jen jedno období v roce. Dnes ji ale z ovoce přijímáme celoročně a k tomu se přidá ještě zdroj právě ze zpracovaných potravin jako jsou džusy, limonády a sladkosti. Fruktóza má sladkou chuť a je také často používána jako přírodní sladidlo v potravinářském průmyslu.
Sacharóza i fruktóza způsobují nárůst hladiny cukru v krvi, což může vést k nadváze a obezitě, kardiovaskulárním nemocem, prediabetu i cukrovce 2. typu. Přispívá i ke kazivosti zubů a oslabuje imunitní systém.
Kromě toho, že bílý cukr neobsahuje žádné další přínosné živiny, dokáže navíc sacharóza aktivovat receptory sladké chutí v ústech, což vede k uvolnění dopaminu v mozku. Odměňující efekt dopaminu nás nutí chování opakovat a my tak dále sladké a nezdravé potraviny vyhledáváme.
Vědci se shodují, že zbavit se závislosti na cukru je horší než přestat kouřit. Tyto tipy vám ale mohou pomoci se změnou jídelníčku:
Někteří lidé po vynechání cukru zaznamenali i abstinenční příznaky, jako například bolest hlavy, únavu nebo změnu nálady. Rychlý pokles účinku dopaminu v mozku naruší jeho běžnou funkci a zapříčiní tyto nežádoucí symptomy. Ty jsou ale dočasné a pokud je překonáte, zbavíte se závislosti na cukru nadobro.
Co se týče Vánoc, připravte si cukr-free varianty oblíbených vánočních receptů, na které se můžete těšit v příštím článku, a uvidíte, že si pochutnáte i tak.
Zdroje: Cukrfree, idnes.cz, novinky.cz
Foto: Shutterstock