Koňská dávka pro vaše kolena. Je to dobrý nápad?

Koňská dávka pro vaše kolena. Je to dobrý nápad?

Bolesti kolen? To vás asi napadne artróza, tedy opotřebení kloubní chrupavky, které se zhoršuje především s věkem nebo po úrazech. Doménou potíží s koleny ale zdaleka není jen seniorský věk.

Bolesti se mohou klidně rozjet už kolem třicítky. Proto je podle ortopedů zásadní, začít se o pohybový aparát, a především o ty nejzatíženější klouby, starat dříve, než se bolest objeví. Je trochu oříšek, jak to dělat správně. O kloubech a péči o ně totiž mezi pacienty panuje řada nepravdivých mýtů. Požádali jsme ortopeda Petra Fulína z pražské Fakultní nemocnice Motol, aby nám ty nejčastější vysvětlil.

Mýtus 1: Na hmotnosti nezáleží

Ale záleží! Klouby na dolních končetinách jsou nadváhou nebo obezitou hodně zatížené. Když zhubnete deset kilo, je to, jako byste odhodili těžké zavazadlo, které s sebou stále vláčíte. Kolena pak leckdy přestanou bolet. Pacienti ale tuto radu neradi slyší a třeba se i urazí. Přitom mnohem lepší je si tloušťku přiznat a něco s tím dělat.

Mýtus 2: Bolest kolen znemožňuje pohyb

Naopak. Vhodně zvolená fyzická aktivita udržuje svaly, klouby, vazy a šlachy v kondici a také přispívá k jejich regeneraci. Tím, jak se klouby v zátěži hýbou, se promazává kloubní chrupavka, která funguje jako tlumič. Když klouby pravidelně a dostatečně nezatěžujete, ztratí svou pružnost a zleniví. Bolest vás pak upozorní na problém. Nezůstávejte na gauči! Správný pohyb klouby léčí a jejich přiměřená zátěž je pro obnovení jejich funkce nutná.

Mýtus 3: Všechno spraví prášky

Jenom léky klouby nezachrání, nutná je i rehabilitace. Cvičení udržuje kloub v kondici a fyzikální léčba, jako je laser, ultrazvuk, magnetoterapie nebo i komplexní lázeňská terapie mají za cíl zmírnit bolestivé projevy artrózy. Dlouhodobá rehabilitace je časově náročná, ale bez ní se obvykle kloubům moc neuleví.

Mýtus 4: Kloubní výživa na kolena moc nepomáhá

Když si koupíte kůru na měsíc a čekáte, že bude vše vyřešeno, tak to tedy nebude. Ve chvíli, kdy přišla bolest, je jasné, že problém je už velký. Nárazové užívání kloubní výživy pouhé čtyři týdny pak opravdu nemá téměř žádný efekt. Nejprve si vyberte správnou kloubní výživu, která odpovídá stavu vašich kloubů, nejlépe po konzultaci s lékařem. Poté výživu užívejte dlouhodobě.

Mýtus 5: Na bolesti kolen jsou nejlepší přípravky pro koně

Tvrzení, že silný účinek koňské kloubní výživy dopřeje vydatnou výživu i lidským kloubům, je opravdu škodlivý mýtus. Rozdělení výživových doplňků na ty pro lidi a pro zvířata má svůj smysl. Průměrný kůň váží kolem 500 kilogramů, jeho tělo je pokryté srstí a má kopyta. Jeho nároky na výživu se tedy od člověka značně liší. Na užívání koňských přípravků zapomeňte, snadno se totiž můžete předávkovat některými účinnými látkami.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1