Co vám v květnu nesmí chybět na talíři? Chřest, jahody a rebarbora!

Co vám v květnu nesmí chybět na talíři? Chřest, jahody a rebarbora!

2 min. čtení Aneta Zýková
Koupit v obchodě jakoukoli surovinu v kterémkoli roční období již v dnešní době není žádný problém. Víte ale, že sezónní stravování má mnoho výhod? Nejen, že potraviny mají lepší chuť, ale i jejich cena je nižší. Sehnat je navíc můžete i od lokálních prodejců. Pojďte se s námi podívat na to, jaké sezónní potraviny vám v květnu nesmí na talíři chybět!

Proč volit sezónní suroviny?

Patříte mezi ty, kteří se nemohou dočkat, až si zajdou na trh pro ovoce a zeleninu, nebo si dokonce vypěstují své vlastní? Sezónní potraviny jsou skvělé nejen proto, že jsou čerstvé, ale mají také mnohem vyšší obsah vitamínů a minerálů než ty, které jsou uměle vypěstované a plaví se k nám přes půl světa. Lokální suroviny jsou dnes zkrátka v kurzu. A jaké jsou naše tipy pro váš květnový jídelníček?

Zelená je „in“

Listový salát, špenát, polníček, rukola a mangold obohatí váš jídelníček o cenné vitamíny. Listový salát obsahuje vitamín A, C, E, K, Z či kyselinu listovou (vitamín B9). Kyselina listová má pozitivní vliv na cévní a trávicí soustavu, chrup, vlasy, nehty a pomáhá při prevenci Alzheimerovy a Crohnovy choroby. Zvýšené množství kyseliny listové se také doporučuje přijímat zhruba 3 měsíce před plánovaným těhotenstvím. Špenát vyniká obsahem vitamínu B a C. Špenát i mangold také obsahují draslík, vápník, hořčík a železo, čímž pomáhají při léčbě anémie. U mangoldu navíc nalezneme vitamín P neboli rutin, který má antioxidační účinky a v těle působí proti volným radikálům. Oba se výborně hodí do slaných koláčů. Zapomenout nesmíme ani na rukolu a polníček. Ideální jsou jako základ salátů či do masových sendvičů, kde je stačí dochutit zálivkou nebo kapkou olivového oleje. Polníček si navíc můžete snadno vypěstovat doma a udržovat ho po celý rok.

Chřest

Sezóna chřestu trvá každoročně typicky od dubna do června a setkat se můžeme s jeho různými podobami. Rozdíl je v jeho přípravě. Zatímco zelený chřest nemusíme loupat téměř vůbec, případně stačí lehce očistit stonek, bílý chřest je potřeba zbavit tvrdých částí. Čerstvý chřest poznáme dle toho, že je pružný, avšak pevný. Obsahuje vlákninu a snižuje hladinu cholesterolu. Kromě toho má diuretické účinky, a proto je možné jej konzumovat jako prevenci zánětů močového ústrojí. Tipů na úpravu chřestu je spousta.

Jahody a rebarbora

Přesto, že rebarbora není ovocem, připravujeme z ní často pokrmy sladké. Konzumuje se pouze řapík rostliny, a to tepelně upravený. Látky v ní obsažené mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi a trávicí systém. Malé množství uleví od průjmu, při větších objemech má naopak účinky projímavé. Zejména děti se těší na jahody, které mají zcela jinou chuť než ty, které jsou k dostání v supermarketech. Jsou navíc lehce stravitelné a obsahují pouze 32 kalorií na 100 gramů. Podpoříme jimi též naši imunitu, neboť jsou zdrojem vitamínu C. A mimochodem, znáte snad lepší koláč než ten s rebarborou a jahodami?

Zdroj:

https://www.jimejinak.cz/sezonni-jidelnicek-co-jist-v-kvetnu/

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1