Lahůdka jménem chřest

Lahůdka jménem chřest

Chřest si po letech opět našel místo na našich stolech. A to je jedině dobře. Je nejen skvělou delikatesou, ale podpoří i naše zdraví.

Oblíbený po staletí

I když v předchozích desetiletí se u nás chřest příliš nevyskytoval, protože pro bývalí režim to byl pokrm, kterému holdovala především buržoazie a tudíž pro „běžný“ lid přežitek, má jeho pěstování dlouhou historii. Odborníci se nemohou shodnout, kde přesně má chřest své kořeny, ale je známo, že se pěstoval již ve starém Egyptě. Stejně tak o něm najdeme zmínky i v antickém Řecku a Římě. V této době byl dokonce považován za lék a afrodiziakum. K nám se dostal v průběhu 18. století. Dnes se v Čechách pěstuje jeden z nejlepších chřestů. Nejčastěji pochází z oblasti kolem Mělníka či z Moravy. Jeho sezona je však dost krátká. Na první úrodu můžete na stáncích narazit koncem dubna, ale ke slovu se dostává především v průběhu května.

Bílý nebo zelený?

Jistě jste si všimli, že se v obchodech objevují především dva druhy chřestu: bílý a zelený. Zbarvení souvisí především se způsobem pěstování. Bílý chřest se totiž pěstuje v navršených záhonech zeminy a není tak vystaven slunci, kdežto zelený roste na rovných polích a je tedy vystaven slunci. Bílý chřest má jemnou chuť, ale používá se především pro tepelnou úpravu. Zelený je naopak trochu nahořklý, ale dá se využít i do salátů a studené kuchyně.

Chřest a naše zdraví

V zelených či bílých výhoncích chřestu najdete mnoho prospěšných a důležitých živin. Obsahuje vápník, železo, hořčík, zinek, draslík a řadu vitamínů: C, A, E a vitamíny skupiny B. Chřest je navíc přírodní diuretikum a povzbuzuje činnost ledvin. I díky tomu je vhodným nástrojem pro různé detoxikační kůry a očisty těla. Kromě toho se doporučuje při léčbě a prevenci revmatu, dny a ledvinových kamenů. Podporuje srdce, imunitní systém i látkovou výměnu. Pokud chcete těchto vlastností chřestu naplno využít, připravte si z něho čaj:

Chřestový čaj

Ingredience:

  • 1 nasekaný výhon chřestu (může být bílý i zelený),
  • 2 dcl vroucí vody

Postup:

Chřest přelijeme a necháme louhovat 15 minut, pak přecedíme. Pijeme dvakrát denně po dobu čtrnácti dnů.

Delikatesa na závěr - grilovaný chřest s holandskou omáčkou

Sbíhají se vám sliny, jen co někdo slovo chřest vysloví. V tom případě zkuste tento recept na grilovaný chřest s holandskou omáčkou:

Ingredience:

  • 500g zeleného chřestu
  • 250g anglické slaniny nakrájené na plátky
  • 125g másla
  • 4 žloutky
  • čerstvá citrónová šťáva

Postup:

Zelený chřest oloupejte a obalte do slaniny. Na pánvi ogrilujte. Ve vodní lázni vyšlehejte žloutky do pěny a postupně přidávejte citronovou šťávu. Až na závěr lehce vmíchejte rozpuštěné máslo. Ogrilované stonky chřestu přelijte omáčkou a případně dozdobte čerstvou bylinkou.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1