Když zlobí klouby

Když zlobí klouby

V našem těle jsou téměř dvě stovky kostí spojené klouby. Jejich bolest už není otázkou jen stáří, ale stěžují si na ni i mladší ročníky.

Příčiny jsou různé

Nejčastěji se objevují problémy spojené s revmatem, artrózou či bolesti zad. Příčiny vzniku těchto bolestivých onemocnění mohou být různé. Někdy je na vině dědičnost, jindy porucha imunitního systému a nebo metabolické problémy. Velkou měrou se na kloubech podepisuje sedavý způsob života nebo naopak příliš dlouhé stání, v obou případech spojené se špatným držením těla. V některých případech ale může bolest kloubů signalizovat i jiná onemocnění, například boreliózu, dnu či Crohnovu chorobu.

Artróza = když chrupavka ztrácí pevnost

Jedná o postupné ubývání chrupavky, která může zcela zmizet a kosti kloubu, pak dosedají přímo na sebe. Dochází k jejich obrušování a tvorbě výrůstků. K léčbě se podávají různé léky na zpomalení nemoci a pacienti jsou často posílání do lázní. V některých případech je kloub nahrazen implantátem. Je zajímavé, že artróza až pětkrát častěji postihuje ženy oproti mužům.

Záhadná Bechtěrevova nemoc

Tato zvláštně znějící nemoc pro změnu postihuje především mladší muže. Jedná se o zánětlivé onemocnění kloubů páteře, které se rovněž nedá zcela vyléčit. Při prvních projevech se objevuje horečka a příznaky podobné chřipce, později se mohou objevit dokonce i problémy s očima či kardiovaskulárním systémem.

Zánět kloubů neboli revma

Revma se na rozdíl od artrózy projevuje kromě bolestí kloubů i celkovou únavou, zvýšenou teplotou a otokem v místě postižení. Bolest se objevuje na více místech najednou a postupem času dochází k deformaci kloubů. Revmatický zánět se bohužel nedá zcela vyléčit, ale dá se mírnit pomocí medikamentů, rehabilitace a lázeňských procedur.  

Co pomůže na bolest?

V prvé řadě je obranou samozřejmě prevence = zdravý životní styl s dostatkem pohybu a vyvážené stravy plné živin a vitamínů.

Pokud už se bolesti objevily, je dnes v lékárně možné dostat celou řadu analgetik s protizánětlivým účinkem, které jsou ve formě mastí, krémů, náplastí či pilulek. Úlevu rovněž může přinést rehabilitace nebo i vhodná zdravotní obuv.

Pomoc však najdete i v přírodě, pomáhá například odvar z kůry vrby bílé, koupele a čaje z kopřivy či kostivalová mast. Vyzkoušet můžete i chladivý obklad z tvarohu, česneku a cibule. Stačí smíchat, přiložit na bolavé místo a nechat dvě až tři hodiny působit.

Blahodárně také působí bylinné odvary z jablečníku, měsíčku a komonice. Ve formě doplňků můžete zvolit kombinaci vitamínu D3 a K2 (pro správné vstřebání je nutné je užívat současně) nebo rybí tuk.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1