Celková detoxikace

Celková detoxikace

Detoxikace je očista těla od látek, které ho zatěžují a zamezují tak jeho správnému fungování. Může se jednat o toxiny a nestravitelné zbytky, ale i látky, které vznikají v těle při střesu. Základními projevy znečištěného organismu je vyčerpanost, trávící poruchy, přírůstek váhy, zadržování vody, nekvalitní pleť, povlak na jazyku, plynatost či trvalé naštvání.

Důvody detoxikace a případného půstu jsme již popisovali v našem minulém článku. Nyní bychom se zaměřili na praktickou stránku procesu.

Detoxikace není dieta!

Ačkoli součástí detoxikace je vynechání určitého typu potravin, není to za účelem zhubnutí, ale očištění organismu. Vedlejším efektem určitá ztráta váhy být může, není však cílem. Na druhou stranu, správná očista organismu by každé dietě měla předcházet. Tělo pak nemusí bojovat s velkým množstvím nečistot uložených uvnitř orgánů a dietní opatření budou mít vyšší účinek. Detoxikace také není o hladovění, i nadále platí, že se na talíři objeví 30 % bílkoviny, 40 % sacharidy a 30 % tuky, avšak složení potravin bude jiné.

Kde začít?

Celkovou detoxikaci a detoxikaci tlustého střeva můžete do svého životního rytmu zařadit preventivně, neboť málokdo z nás žije opravdu předpisově. Vyvážený mikrobiom (obyvatelé střev) totiž zvyšuje odolnost organismu vůči virům a bakteriím i naši psychickou odolnost.

Očista

Během doby očisty (minimálně 3 dny, ideálně 3 týdny) je potřeba dodržovat pitný režim, alespoň 2 litry denně. Pít by se měla převařená vystydlá voda. Nevhodná je během detoxikace konzumace alkoholu, kávy, černého čaje, polotovarů, bílého pečiva (ideálně vynechat lepek úplně) a sladkostí. Některé směry doporučují se zbavit i mléka. Po skončené detoxikaci se k normálnímu jídlu (i porcím) vracejte postupně, několik dní, aby vaše snaha nepřišla nazmar.

Tipy na přirozenou detoxikaci

K odlehčenému jídelníčku ještě přidejte některý z následujících tipů.

1) Kopřiva - blíží se jaro a tato bylina se objeví na mnoha místech. Neváhejte a utrhněte si ji. Kopřiva (ať už v podobě odvaru nebo součást jídla) podporuje metabolismus, pomáhá ke správnému fungování ledvin a močového ústrojí, povzbuzuje krvetvorbu a slouží k celkové očistě organismu. Kopřivu nemíchejte s břízou.

2) Jablka - jíst denně jablko není jen babská rada, ale ověřený fakt o pozitivním vlivu na naše zdraví. Jablko obsahuje mnoho vitamínů (např. C, E, betakaroten aj.), ale i mnoho minerálních látek, protizánětlivé taniny a hlavně vlákninu v podobě jablečného pektinu. Ulevuje trávení, působí močopudně a posiluje imunitní systém.

3) Jablečný ocet (1 lžíce na sklenici vody ráno na lačno) - působí protizánětlivě, povzbuzuje trávení a omlazuje.

4) Voda s citronem (1 lžíce na sklenici vody na lačno ráno) - kromě vitaminu C působí protizánětlivě a podporuje činnost imunitního systému, pomáhá vstřebávat železo, čistí krev. Aby nedocházelo k ochlazování organismu, přidejte si tam třeba med.

5) Celer - tato kořenová zelenina je malým pokladem, čistí krev, odbourává z kloubů kyselinu močovou a ještě stimuluje činnost štítné žlázy.

6) Řeřicha - drobná bylinka, která má ale velkou sílu. Zvyšuje imunitu, čistí ledviny i močové cesty, je zásobárnou vitaminu C (takže pomůže vstřebat železo do krve) a betakarotenu. Obsahuje také zinek a draslík.

7) Zelí - miska kysaného zelí denně je doslova lék. Je přirozeným zdrojem vitaminu C, vlákniny a obsahuje i kyselinu mléčnou, která pomáhá dezinfikovat tlusté střevo, pomáhá s očistou jater. Nadýmání můžete částečně zabránit přidáním kmínu.

Není to jen o stravě

Chcete-li své detoxikační snahy opravdu podpořit, včleňte do svého programu saunu. Během saunování se díky zvýšenému pocení zbavíme velké části škodlivin prostřednictvím kůže. Důležitou fází je u saunování i detoxikace odpočinek! Podobný účinek jako sauna budou mít i dechové techniky, které doslova rozproudí vaši krev, a to tím, že ji okysličí. Věnujte jim tedy pár minut denně a výsledek ucítíte. Podporující jsou taktéž bylinné koupele, které zklidní jak tělo, tak mysl (zvolte například levanduli, mateřídoušku, pomeranč či aloe vera).

Proč detoxikovat?

Tím, že tělo očistíte, získáte více energie. Také získáte větší citlivost na reakce těla. Co se zvýšeným množstvím udělat je na vás. Za nás doporučujeme ho věnovat jiným aktivitám než vyšším pracovním výkonům.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1