Zdraví pod lupou: Kolik je váš obvod pasu?

Zdraví pod lupou: Kolik je váš obvod pasu?

Jak poznat, zda máte jen pár kilo navíc, a kdy už rizika obezity přímo ohrožují vaše zdraví? Kromě vlastních pocitů a výraznější změny šatníku může pomoci i jednoduchý výpočet.

Co říká pohled do zrcadla?

Každý jsme originál a máme různé typy postav. Někdo má k podsaditosti sklony a každý máme i jiné preference, co se nám vzhledově líbí, a co nám přijde v pořádku. Že je něco už opravdu špatně, vám řekne jediný pohled na své tělo. Jistě poznáte, kdy už vážíte tak trochu moc. A pozor, s láskou k tělu to nemá co společného, jde o zdraví. Je ale obvod pasu jediným správným měřítkem?

Rovnice s názvem BMI

Tzv. Body Mass Index je jakýmsi ideálním poměrem lidské výšky a váhy. Výsledek vás zařadí do jedné z kategorií, které indikují podváhu, běžnou tělesnou hmotnost či nadváhu. V potaz se bere také věk. BMI je léta uznávaným výpočtem, který však do určité míry vždy zůstane pouze orientační, protože se do něj nedá promítnout celkový zdravotní stav, pravidelná fyzická aktivita, či jídelníček. Vedle něj existují také přístroje, které dokáží změřit, kolik máte v těle tuku, vody či kostní hmoty. Existuje však jediná věc, která je nade všechny čísla.

Zdravě zhubnout lze jedině s rozumem

Dnes máme k dispozici obrovské množství dobrých i méně dobrých rad, jak zhubnout. Časopisy, knihy, internet i naši známí do nás valí samé zaručené tipy, jenže jak se v tom vyznat? V prvé řadě nutno podotknout, že to, co zabralo vaší sousedce, nemusí fungovat na vás. Zejména módní diety, hubnoucí programy jsou často jen rychlokvašky, které mohou ve finále i uškodit. Na místě je zůstat věrný vlastnímu selskému rozumu. Výrazné zákazy a příkazy, co smíte jíst a co ne, nikdy nikoho dlouho nebudou bavit a časem hrozí rezignace. Z duše nesnášíte běhání, ale řekli vám, že bez něj nezhubnete? Snižování váhy je o hledání cesty a kompromisech, ale rozhodně by to nemělo být trápení. Navíc nefungují jednorázové akce. Hubnutí je totiž jen první krok. Následovat by měla změna životního stylu, který váhu pomáhá udržet.

Pod dohledem odborníka

Nutriční poradce, dietolog či sportovní poradce může pomoci nastavit užitečná vodítka vašemu hubnutí. Pohyb i jídelníček vám sestaví na míru a průběžně s vámi bude konzultovat, jak se vám daří plnit stanovené cíle. Je to určitá investice, ale pokud najdete ověřeného odborníka, odměnou získáte postavu snů a zdravé návyky do budoucna. Někdy se nevyplatí zkoušet po domácku nejrůznější metody hubnutí, pokud problematice nerozumíte. Obzvlášť půsty, které nejsou primárně určeny k hubnutí, ale očistě organismu.

Neřešit se nevyplácí

Máte pocit, že jste zkusili už vše, ale zhubnout se vám nepodařilo? Nevzdávejte to, nejspíš jste jen zatím nenašli způsob, který by vašemu organismu vyhovoval. Někdy nese svůj díl viny i řada nenápadných toxických ložisek u vás v těle (například špatná střevní mikroflóra neboli mikrobiom). Neřešit a odbýt se větou, že vy to máte v rodině takto, se však nevyplácí. Rizika obezity by časem mohla přinést nepříjemné problémy. Od srdečních chorob, které přímo ohrožují zdraví, až po obtíže s pohybovým aparátem. Když už klouby musí nosit těžkou váhu příliš dlouho, začnou bolet a rychleji se opotřebovávat. Jistě nemáte zapotřebí nechat to zajít tak daleko.

Hubnutí je jako stržení náplasti – nejdříve to bolí, ale brzy se dostanete do správného režimu a kila půjdou dolů sama.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1