Omega 3 vám pomohou s hubnutím

Omega 3 vám pomohou s hubnutím

Chcete se dostat do formy, ale stále vám v tom brání posledních pár kilogramů navíc, které se nechtějí odporoučet? A jaký vztah máte k tukům?

Tuky a hubnutí?

V prvé řadě je třeba říct, že tuky (spolu se sacharidy a bílkovinami) do zdravého talíře přirozeně patří. Jsou zásobárnou naší energie a jejich funkce je pro tělo nepostradatelná. Záleží však, o jakých tucích se bavíme! Pokud se snažíte shodit, a proto jste ze své stravy striktně vyřadila všechny tuky a potraviny, které jsou na ně bohaté, málokdy se dočkáte kýženého výsledku. Možná vám totiž právě ty důležité tuky chybí. Jedním z nich jsou i Omega 3 nenasycené mastné kyseliny.

Omega 3 pomáhají s hubnutím!

Omega 3 mastné kyseliny dokážou s naším tělem divy. Jestliže jich máte ve stravě dostatek, nemusíte se bát, že vás přepadne vlčí hlad a vy vyluxujete lednici. Navíc pomáhají s odbouráváním škodlivých triglyceridů, které se v těle ukládají v podobě tukových zásob. Omega 3 celkově zrychlují spalování tuků a metabolismus. A to je přesně to, co při hubnutí potřebujete.

Omega 3 a regenerace

Další skvělou vlastností těchto „tuků“ je schopnost regenerace namoženého svalstva po fyzické zátěži. Tím, že se svaly rychleji obnoví, můžete si i vy užít pohybu bez starosti ze zranění. Zároveň je s nimi cvičení účinnější - některé vědecké studie dokonce zjistili, že při jejich užívání dochází k přednostnímu spalování tuků. Pro ženy je dobrá zpráva i to, že díky tomu pomáhá snižovat i obvod v pase.

Potěší i naše zdraví

Dostatek Omega 3 není zapotřebí jen tehdy, když se snažíte shodit. Pro naše zdraví jsou rovněž velmi důležité. Pomáhají nám předcházet kardiovaskulárním onemocněním, potížím s pamětí nebo soustředěním a podporují i imunitní systém. Jejich přísun si hlídejte i tehdy, když jste často vystaveni stresu. Pomohou vám udržet si psychickou pohodu, předcházet rozvoji deprese a dostatek energie.

Jak si zajistit jejich dostatek?

Pokud chcete mít dostatečný přísun Omega 3, dopřejte si rybu (losos, makrela, sardinky, halibut, tuňák...) třikrát týdně. Právě Omega 3 z živočišných zdrojů (účinné látky EPA a DHA) jsou těmi, které tělo umí využít nejefektivněji. Kromě ryb se tyto mastné kyseliny ještě nacházejí například v avokádu, chia semínkách, mandlích, lněném semínku či oříškách. Zde se však jedná o jiný typ účinných látek (tzv. ALA), které náš organismus musí nejprve přeměnit na EPA a DHA. I tak je umí využít asi jen z 3 % a zbytek vyloučí. Omega 3 lze také doplňovat prostřednictvím kvalitních potravinových doplňků. Vždy ale dbejte na vysoký podíl právě EPA a DHA.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1