Funkční imunita snižuje i riziko rakoviny. Omega 3 s ní mohou pomoci.

Funkční imunita snižuje i riziko rakoviny. Omega 3 s ní mohou pomoci.

Imunitní sytém je rytířem, který chrání naše zdraví a do velké míry určuje i kvalitu života. V prvé řadě zajišťuje, aby se do těla nedostaly pokud možno žádné nežádoucí látky, případně zajistí jejich zničení. Vedle této funkce má však naše imunita ještě jeden důležitý úkol. Pomáhá regulovat růst buněk, zajišťuje jejich regeneraci a v neposlední řadě těm poškozeným naprogramuje buněčnou smrt.

Imunita není jedna

Do určité míry lze říci, že imunita je věčný student. Od útlého dětství se učí poznávat látky, které jsou tělu vlastní a prospěšné, a které naopak ohrožující. Pokud „bacila“ nezná využije k jeho likvidaci tzv. nespecifickou imunitu. Tato větev je výhodná zejména pro běžné nemoci, které se ve společnosti vyskytují (viróza, rýma...). U určitých nemocí si jejich otisk imunita zapamatuje (díky tomu, že jedinec nemoc prodělá) a vytvoří si proti ní konkrétní protilátky. V tomto případě se jedná o imunitu specifickou a ta reaguje pouze na jednu konkrétní nemoc (resp. jejího původce). Jakékoli očkování povzbuzuje právě tuto imunitu. Pro správné fungování organismu by měly být v pohotovosti obě.

Pomocník v boji proti rakovině

O svůj imunitní systém bychom se měli starat důkladně i proto, že reguluje život buněk a umožňuje jim regeneraci. Pokud je imunitní systém dlouhodobě oslaben, roste i riziko vzniku rakoviny. Zjednodušeným pohledem se dá říci, že při opakovaných nemocech či chronickém stavu nemoci vzniká v těle řada zánětů, které organismus dále systematicky vysilují. Imunitní systém „nestíhá“ svou interní regulační funkci správně plnit a v určitý moment může dojít k nekontrolovanému bujení a vzniku onkologického onemocnění. Řada moderních výzkumů se soustřeďuje právě na znovuposílení imunitního systému, který spolu s aplikovanou léčbou pomůže rakovinné buňky najít a zničit (2 z nich dostaly v loňském roce Nobelovu cenu za medicínu).

První kroky k posílení imunity

Posilovat imunitu bezhlavě není rozhodně cílem. Můžete se totiž ocitnout i v situaci, kdy zaútočí proti vlastním buňkám (tzv. autoimunitní onemocnění). Vždy je tedy třeba přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu. Prvním krokem k silnější imunitě by bezesporu měla být změna jídelníčku. Každému samozřejmě vyhovuje trošku něco jiného - záleží na prostředí, kde žijeme (hory nebo město?), práci kterou vykonáváme (fyzická a nebo kancelářská?) i způsob života, který máme (například práce na směny). Pokud si nejste jisti, je dobré se v počáteční fázi obrátit na odborníka (od nutričních poradců po speciální lékařská zařízení). Další potřebnou změnou je přidání pohybu, dostatečný odpočinek (zde pomáháte tělu buňky regenerovat) a v neposlední řadě zdravé psychické naladění (začněte tím, že se budete častěji smát) a vztahy.

Prevence je základ, podpořte však i léčbu

Mezi látky, které mají pozitivní vliv na naši imunitu patří Omega 3 mastné kyseliny, zejména jejich účinné látky EPA a DHA, obsažené například v rybím tuku. Pokud zvolíte vedle konzumace ryb i variantu potravinového doplňku, právě hodnota DHA a EPA určuje jejich kvalitu (měla by být co nejvyšší). Výhodou Omega 3 je, že také umí „pracovat“ se záněty (čímž imunitu nepřímo posilují). Mohou pomoci je omezit a nebo jim zabránit ve vzniku (pokud je v těle dostatečná koncentrace). Omega 3 pozitivně působí i v případech, kdy se imunita tzv. splaší. Pozor by si měly dát zejména ženy, u kterých se autoimunitní choroby objevují dvakrát častěji než u mužů (zejména onemocnění štítné žlázy). Omega 3 pomáhají při prevenci i léčbě onemocnění jako revmatoidní artritida, lupénka či Crohnova choroba. Vedle působení na imunitní systém jsou Omega 3 vhodné například i jako prevence srdečních a cévních onemocnění, podporují činnost mozku, zmírňují příznaky ADHD u dětí a jsou spojovány se snížením rizika vzniku rakoviny prsu či tlustého střeva.

Kromě zmíněných Omega 3 mastných kyselin můžete svou imunitu podpořit i jinak. Mezi významné látky patří napříkladvitamín Czinek, zázvor, česnek a cibule, šípek, echinacea, ale také dostatek světla (a vitamínu D, podpořeného vitamínem K), saunování či aktivní práce se stresem.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1