Zařaďte ryby do svého jídelníčku

Zařaďte ryby do svého jídelníčku

Ryby bychom měli jíst nejen o Vánocích, ale po celý rok. Obsahují totiž spoustu zdraví prospěšných látek. I přesto to mnoho z nás nedělá. Podívejte se s námi na ty, které by měly mít své místo v jídelníčku jisté i několikrát týdně.

Rybí tajemství

Tajemstvím, proč jsou ryby pro nás tolik prospěšné je, že obsahují velké množství omega 3 mastných kyselin, a z nich zejména kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA). Omega 3 jsou esenciální mastné kyseliny, to znamená, že tělo si je neumí samo vyrobit. Je důležité, abychom je pravidelně přijímali v potravě, případně prostřednictvím potravinových doplňků. Kromě rozvoje mozku má omega 3 také protizánětlivé účinky, působí jako prevence proti cukrovce, rakovině, vysokému krevnímu tlaku a srdečnímu onemocnění. Působí však i na naši psychiku, oči nebo jako podpora imunitního systému.

Vyberte správnou rybu

Nejlepší jsou tučné ryby, které žijí v chladných vodách. Jednou z nejdostupnějších ryb s vysokým obsahem mastných kyselin je losos. V mase této ryby najdete vitamíny, minerály a 9 základních aminokyselin. Ty pomáhají při tvorbě trávicích enzymů a hormonů. Podílejí se také na tom, že jsou vaše kůže, vlasy i  kosti zdravé. Velkou výhodou je, že obsahují i vitamín D a řadu bílkovin. Již malý kousek je pro naše tělo doslova výživovou lahůdkou, navíc dodávají „hodný“ cholesterol (tedy ten, co naše cévy očišťuje).

Další rybou, která obsahuje větší množství mastných kyselin, je sardel obecná. U nás známější jako ančovičky. Obsahují také bílkoviny, vitamíny a minerály jako vápník, železo a jiné. Ve 100 g se nachází až 1,9 g omega 3. Loví se převážně v Středozemním moři a dorůstají 12 až 20 centimetrů. Jejich chuť je opravdu velmi slaná. Používají se často v zálivkách do salátů (nejznámější je v salátu Caesar). Hodí se také do rajčatových nebo rybích omáček, které vyniknou s těstovinami.

Nejhojnější rybou na zemi je sleď. Obsahuje také spoustu zdravých tuků. Žije ve vodách Atlantského oceánu a živí se planktonem, malými rybami a krilem. Jeho maso obsahuje řadu vitamínů (C, D, E, B6 a B12), dále také měď, zinek, vápník či železo. Poznáte ho podle delšího úzkého těla, kratší hřbetní ploutve a tmavomodrého hřbetu, který přechází do světlých třpytivých boků. Sledě můžete naložit, upéct se zeleninou nebo ugrilovat. Hodí se také do salátů či pomazánek.

Vhodný je však i tuňák. Je zdrojem vysoce kvalitních bílkovin. Doporučuje se při hubnutí nebo náchylnosti ke kardiovaskulárním onemocněním. Jeho tuky pomáhají snižovat cholesterol. Tato ryba je jednou z nejlovenějších a některé její druhy se dostaly na seznam ohrožených ryb. Neprohloupíte ani při konzumaci makrely nebo pstruha.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1