Může nám strava pomoci při alergiích?

Může nám strava pomoci při alergiích?

Také patříte k těm, kteří příchod jara nevítají zrovna s nadšením? Protože už předem víte, že na vás kromě příjemných teplot a blankytně modrého nebe čekají pylové alergeny, kterými bude voňavý jarní vzduch doslova přesycen a které vás umí dohnat až k pláči? A to doslova? Nezoufejte. Příznakům senné rýmy, která patří mezi nejčastější alergie, se dá celkem účinně předcházet i vhodnou stravou... Jen je třeba začít včas... To znamená teď.

Zapracujete-li tedy na svém jídelníčku, nemusí vás při procházkách děsit pylová zrnka volně poletující povětřím a věstící patálie v podobě ucpaného nosu, zarudlých a slzících očí, záchvatů kašle, nepříjemně svědících uší a nekonečné únavy, se kterou se s vypětím všech sil „proploužíte“ přes léto až do podzimu, kdy snad konečně přijde alespoň částečná úleva.

Vynechte alkohol, žloutky a glutamát

Navzdory dnešní vyspělé medicíně vědci stále nemají k dispozici lék, který by vyřešil samotnou příčinu alergií, ale pouze přípravky tlumící jejich příznaky. Odborníci zabývající se výživou proto navrhují úpravu jídelníčku, kam je třeba zařadit potraviny, které posilují imunitní systém a tlumí alergické projevy. Aby tato terapie byla účinná, je zároveň nutné vzdát se alkoholu, kofeinových nápojů, produktů obsahujících umělá barviva, příchuti a konzervanty, mléčných výrobků, vaječných žloutků, potravin s glutamátem sodným, rafinovaného cukru a ztužených tuků. Vhodné je vyřadit také pokrmy s lepkem. A které potraviny konzumovat naopak co nejčastěji?

Brokolice, pomeranče, rakytník

V brokolici se nachází vysoké množství vitaminu C, který funguje jako přírodní antihistaminikum (látka působící proti příznakům alergie). Studie prokázaly, že užívání 500 mg vitaminu C denně pomáhá mírnit alergické projevy, astma, respirační onemocnění, zduření nosní sliznice a slzení očí. Další látky obsažené v brokolici pročišťují vedlejší nosní dutiny. Vysoké množství vitaminu C najdete i v citrusových plodech (pomeranče, citrony, mandarinky, limetky, grapefruity), rakytníku, šípkách, jahodách, mangu, bramborách, ananasovém melounu (Cantaloupe), zelí, rajčatové šťávě, červené paprice nebo třeba exotických „špendlících“ camu camu.

Ananas, česnek, kustovnice

Sladké tropické ovoce obsahuje enzym bromelain, který si dokáže poradit se zánětem způsobeným sennou rýmou. Ale pozor – to platí pouze pro ananas v čerstvém stavu (nikoli ten kompotovaný). Při alergiích pomáhá i česnek, a to díky účinnému přírodnímu antihistaminiku – látce zvané quercetin. Největší množství ukrývá slupka, takže ji v žádném případě nevyhazujte! Vysušte ji a v mlýnku na kávu rozemelte na prášek. Do 250 ml vroucí vody přidejte 1 polévkovou lžíci a nechte vylouhovat přes noc. Dobrým zdrojem quercetinu je rovněž cibule, libeček, čerstvé kapary, chřest, kustovnice (goji), čerstvý koriandr, rukola, karobový prášek, listy ředkve, černý bez či arónie (černý jeřáb).

Kapusta, petržel, špenát

Látky ukryté v zelených kapustových listech čistí vedlejší nosní dutiny a obsahují celou řadu karotenoidů, které mírní potíže spojené s alergiemi. Podle odborníků na fytoterapii brzdí petržel produkci histaminu, který je spouštěčem alergických reakcí. Listová zelenina je prospěšná i díky vyššímu obsahu chlorofylu, který pozitivně ovlivňuje fungování naší imunity. Připravte si k snídani smoothie z čerstvého špenátu.

Dýně, celer, kurkuma

Dýně je bohatým zdrojem několika druhů karotenoidů, které pomáhají tlumit alergické potíže (studie prokázaly, že vysoký obsah karotenoidů v krvi je spojen s nižším výskytem alergických příznaků). Můžete si ji upéct, nebo třeba rozmixovat do lahodné krémové polévky. Podobné účinky má také celer, mrkev či kurkuma.

Chilli papričky, křen, wasabi

Na chronicky ucpaný nos si stěžuje většina alergiků. Tohoto problému vás mohou zbavit výrazně pikantní jídla, při jejichž přípravě nešetřete chilli papričkami – rozšiřují totiž cévy, čistí zanesené dutiny a podporují tvorbu vodnatého sekretu, který pomáhá odstranit hlen při kašli nebo kýchání. Podobného efektu dosáhnete také s křenem, případně s japonským křenem wasabi.

Kysané zelí, kefíry, podmáslí

Na naši odolnost má velký vliv stav střevní mikroflóry, kde sídlí většina imunitních buněk. Můžete ji podpořit konzumací potravin obsahujících probiotické bakterie, což jsou hlavně jogurty s živými bakteriálními kulturami, kefír a zákysy, tradiční podmáslí (čistá zbytková tekutina při výrobě másla), kysané zelí a nakládané okurky, ale také tempeh (kvašený výrobek ze sóji), kimchi (fermentovaný korejský salát), miso (kořeněná sójová pasta) nebo kombucha (fermentovaný nápoj z černého či zeleného čaje).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1