Zdraví ukryté v zelí

Zdraví ukryté v zelí

Zelí už asi každý z nás ochutnal. Víte ale jaké má pozitivní účinky na naše zdraví? A máte ho pravidelně zařazené v jídelníčku? Jestli jste alespoň jednou odpověděli ne, možná vás přesvědčíme to změnit.

Známé druhy zelí

Jako zelí se označují 3 druhy zeleniny. Všechny tři spadají do rodu brukev a mají společný i vzhled. Jsou složeny z jednotlivých listů, které u některých odrůd tvoří hlávky. U nás je velmi používané hlávkové zelí (červené a bílé). Často se objevuje také v kuchyni polské, německé, ukrajinské, ruské, maďarské či rakouské. Pekingské zelí, se kterým jste se v obchodech mohli setkat pod špatným názvem čínské zelí, má podlouhlý tvar. Obsahuje látky, které pomáhají proti skleróze a taky mnoho vitamínů a minerálních látek. Čínské zelí známé také jako pak choi má listy seskládané volně. Netvoří hlávky. Používá se hlavně v asijské kuchyni, odkud pochází.

Prospívá zdraví

Zelí účinně bojuje proti vysokému tlaku. Je totiž bohaté na selen a draslík, díky kterým pomáhá snižovat krevní tlak. Jeho konzumací posílíte svou obranyschopnost, budete méně unavení a zlepší se vaše odolnost vůči stresu. Kromě toho snižuje riziko některých typů rakoviny. Zelné listy obsahují bílkoviny, organické kyseliny i vitamíny (např. C, B6, E, H). Najdeme v něm také hořčík, železo a další látky. Dříve se zelí a jeho šťáva využívala i na nespavost nebo bolest hlavy. Zelné šťávy společně s medem se dají použít při onemocnění dýchacích cest, především pak při zánětu hrtanu či průdušek.

Kysané nebo čerstvé?

V kysaném zelí se nachází velké množství vitamínu C, B a K. Společně s bakteriemi mléčného kvašení působí dobře na trávicí trakt. Jeho součástí je také spousta minerálů. Tělu pomáhá proti žaludečním vředům. Obsahuje velké množství probiotických kultur, které vznikají při kvašení. Je skvělým pomocníkem při zácpě, při snižování cholesterolu a také pro obnovení mikroflóry po užívání antibiotik. Vyplatí se jíst v jakémkoliv zpracování. Nejzdravější je ale právě v kysané podobě. Má totiž více vitamínů než v syrovém stavu. Navíc tato forma přispívá i v okamžiku, kdy pravidelně pijete meduňku, která odvápňuje kosti.

Vynikající zelný salát

Vyzkoušejte jednou tento salát a už se stane navždy součástí vašeho jídelníčku.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 menší zelí nebo půl hlávky většího
  • 3 špetky soli
  • 3 červené cibule
  • sušená rajčata naložená v oleji
  • olivy - zelené či černé, ale bez pecky
  • olivový olej
  • lžíce bílého vinného octa
  • půl lžíce třtinového cukru
  • pepř
  • petržel či koriandr

Nakrouhejte zelí na nudličky a ty osolte. Následně je nechte zkřehnout v chladu. Ideálně půl hodiny. Cibuli rozkrájejte na proužky a rozeberte je na jednotlivé části. Sušená rajčata také nakrájejte na nudličky. Olivy rozpulte. Pak cibuli, rajčata i olivy přidejte k zelí a zamíchejte. Zálivku z oleje, octu a cukru smíchejte v misce bokem tak, aby vytvořila jednotnou směs. Nakonec přelijte salát. Opepřete, dosolte a ozdobte koriandrem či petrželí. S octem i cukrem můžete experimentovat podle vaší chuti.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1