Srdce tluče pro květen

Srdce tluče pro květen

„Byl pozdní večer, první máj - večerní máj - byl lásky čas...“ Karel Hynek Mácha věděl a cítil, že květen je spojen s láskou. A láska je nejen básníky a pohádkáři umisťována do srdce. V květnu by tedy naše pozornost měla patřit právě srdci a kardiovaskulárnímu systému.

Srdce

Srdce lze anatomicky nejlépe popsat jako pumpu, která pravidelnými stahy přečerpává krev v cévách, čímž zajistí její cirkulaci v celém těle. Tím i přesun kyslíku, živin i odpadních látek, které spolu s krví tělem putují.

Dysfunkce srdce se nemusí projevovat jen problémy jako je vysoký/nízký krevní tlak, infarkt či aterosklerotické plaky v cévách. O tom, že srdce nebije jako hodinky svědčí i dušnost, bušení srdce, časté zčervenávání, bledost obličeje dlaní i chodidel, noční pocení, bolesti pod žebry, žloutnutí očního bělma, chlad v rukou, arytmie či otoky nohou (souvisí i s ledvinami).

Srdce alternativně

Zatímco březen a duben byl věnován podpoře žlučníku a jater, tedy snaze o vyčištění starých křivd, vzteku, agrese a smutku (= té emoční stránky naší bytosti, které v našem hodnotovém systému mají spíše negativní nádech, protože jejich uvědomění si bolí), přichází čas, kdy bychom měli rozkvést (láskou) jako příroda. To, co jsme si měli uvědomit v minulých měsících, máme přijmout a zařadit do našeho života jako naši součást, nikoli jako strašáka, který na nás pravidelně vyskakuje z pomyslné Pandořiny skříňky.

Pakliže se snažíme vymyslet strategie, jak uniknout od křivd, které cítíme z minulosti, nastolíme nadvládu hlavy a intelektu, terá ve finále srdce ještě víc oslabí, neboť místo smíření začneme pociťovat spíše nervozitu a úzkost, že se „nechtěná“ zkušenost vrátí v budoucnu.

Jak podpořit srdce

  • Základem správné funkce srdce je jeho okysličení. Do cvičení zařaďte i takový pohyb, který je zaměřen nikoli jen na tvorbu svalů, ale i na podporu srdečního rytmu.

  • Dýchejte! Alespoň jednou denně si na pár minut sedněte a vědomě dýchejte, abyste cítili i pohyby v hrudníku. Uvolněte u toho i rty! Povrchní dýchání srdci potřebnou dávku kyslíku nedodá.

  • Dalším vlivem je samozřejmě správná životospráva, tedy udržet si optimální váhu. Právě nadváha způsobuje nadměrné zatěžování srdce.

  • Svůj velký význam má i pravidelný odpočinek, ať už u knížky nebo v přírodě.

Jídlo, byliny i doplňky

Mezi základní prvky, které podporují činnost srdce a celkově kardiovaskulárního systému patří Omega 3 masné kyseliny. Můžeme je nalézt především v mořských rybách, avokádu či v lněném semínku, avšak nejlepší způsob, jak zajistit potřební denní dávku je z potravinových doplňků. V tomto případě je potřeba se však ujistit, že obsahují dostatečné množství účinných látek DHA a EPA.

Dalšími látkami podporující správnou činnost srdce jsou hořčík (kapusta, vaječný žloutek, ryby jako sleď nebo makrela), vitamin E (obilné klíčky, zelí, treska), vitamin B2 (vejce, tvaroh, droždí) a železo (mořské ryby, listová zelenina, luštěniny, zakysané mléčné výrobky), které podpoří vstřebávání kyslíku.

Mezi byliny, podporující činnost srdce patří:

  • Hloh obecný - univerzální srdeční bylina, mimo jiné povzbuzující unavené srdce, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a používá se i při poruchách srdečního rytmu při tělesné zátěži
  • Jmelí (pouze zelené části, nikoli bílé bobule - ty jsou jedovaté) - používá se ke snížení krevního tlaku i jako prevence aterosklerózy
  • Kozlík lékařský - zklidňující bylina, která snižuje zátěže ze stresu a napětí. Podobný účinek má i levandule.
  • Srdečník obecný - používá se zejména na snížení vysokého krevního tlaku, díky všeobecně zklidňujícím účinkům se používá i na migrény a nespavost
  • Rozmarýn lékařský - tato bylina běžně využívaná v kuchyni, pomáhá při nízkém tlaku, který vyrovnává do optimální hodnoty (lze používat i jako mast, která se aplikuje do oblasti srdce)
  • Česnek - zejména prevence proti infarktu a mozkové mrtvici, pomáhá snižovat tvorbu aterosklerotických plaků a krevní tlak.

Protože s nesprávnou funkcí srdce se pojí i zavodňování, je vhodné přidat i močopudné potraviny či byliny. Pomůže kořenová zelenina jako celer a petržel , dále jablka, cibule, jalovcové bobule a do jídla přidávejte libeček, březové listy nebo kopřivu. Pomohou i dýňová či slunečnicová semínka.

Srdce není radno brát na lehkou váhu, proto je dobré i potravinové doplňky a byliny uzpůsobit aktuálnímu zdravotnímu stavu a hlavně lékům, které jedinec dlouhodobě užívá.

Duben byl zaměřen na játra, červen se naopak věnuje tenkému střevu.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1