Kde všude na nás číhá cukr?

Kde všude na nás číhá cukr?

Snažíte se jíst zdravě a omezit konzumaci cukru? Pak byste měli vědět, že právě cukr se kolikrát skrývá v takových potravinách, v kterých by vás to vůbec nenapadlo.

Skryté cukry

Jestliže mluvíme o skrytém cukru, jedná se o takový, který je k potravině přidám při jejím zpracování a není její přirozenou součástí. Především v průmyslově vyráběných potravinách se cukr používá jako konzervant a najdete ho tak i v jídlech, která vůbec sladká nejsou (například i v uzeninách nebo nakladačkách). Vždy je tak nutné číst etikety výrobků a zajímat se o to, co jíte. A kde všude na nás může skrytý cukr číhat?

Cereální pečivo: Také v domnění toho, že děláte něco pro své zdraví, v obchodě sáhnete nejčastěji po cereálním pečivu? Pak si pohlídejte, zda právě toto hnědé pečivo není dobarvované karamel či melasou. Pokud ano, pak je plné cukru a umělých barviv.

Sterilovaná zelenina: Máte rádi v zeleninovém salátu třeba nakládanou kukuřici, nebo hrášek? Zelenina ve sladkokyselém nálevu do sebe většinou pojme i velké množství cukru. Zkuste proto příště raději zeleninu mraženou.

Snídaňové müsli: V reklamách na snídaňové cereálie v nás výrobci vyvolávají dojem, že nic zdravějšího prostě neexistuje. Zvlášť, když je müsli efektně naaranžované s ovocem. Ve skutečnosti je většina těchto směsí silně doslazovaná, obsahuje proslazované ovoce a je opékána na velkém množství tuku. Takže pokud máte rádi k snídani müsli, namíchejte si ho doma (ovesné vločky, sušené nesířené ovoce, oříšky, semínka apod.)

Dochucovadla: Velké množství cukru obsahuje nejen kečup, ale i balzamico a veškeré dresinky na saláty a další majonézy, dipy apod. Dejte si proto pozor, abyste ze zdravého salátu šmahem neudělali zabijáka štíhlé linie jen kvůli tomu, co na něj nalijete.

Cukr má mnoho jmen

Při pročítání etiket si pohlídejte nejen cukr, ale především i glukózovo-fruktózový sirup, který se dnes objevuje ještě častěji než obyčejný řepný cukr. A důvod? Je levnější, sladší a jde celkem snadno vyrobit chemickou cestou. Navíc například u pečiva prodlužuje jeho čerstvost. Najdete ho v nápojích, v pizze, sladkém pečivu či uzeninách. Stejně jako cukr podporuje vznik obezity a dalších onemocnění (diabetes, kardiovaskulární choroby atd.), nemluvě o tom, že se nejčastěji vyrábí z GMO kukuřice. Stále tak platí, že nejlepší je vařit si doma z čerstvých surovin. Jen tak budete mít jistotu toho, co jíte a nebudete si muset počítat, kolik kostiček cukru jste do sebe za den dostali. Někdy by vás to číslo možná dost nemile překvapilo.

Vězte, že to často lze i bez bílého cukru. Jaké jsou alternativy. Inspirujte se naším článkem Čím nahradit bílý cukr.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1