Vyzrajte na bolesti chodidel

Vyzrajte na bolesti chodidel

Bolí vás po každém výletě nohy? Natékají vám a cítíte v nich nepříjemné trnutí, pálení či naopak chlad? Trápí vás bolesti, které někdy vystřelují až do prstů, nártu nebo do kotníku? Pak se zřejmě potýkáte s příznaky velmi častého jevu, kterým je plochá noha – problém způsobený sníženou, či úplně vymizelou nožní klenbou.

Příčin, které vedou k povolení vaziva mezi krátkými svaly a kůstkami nohy, může být celá řada. Problém tzv. plochonoží často vzniká už v průběhu raného dětství: předčasné obouvání dětí, stavění kojenců na nožičky v době, kdy chodidlo ještě není řádně vyvinuté, špatná velikost botiček, nebo až příliš dlouhé procházky, po kterých děti bolí nožky (podle odborníků z České podiatrické společnosti se 98 procent dětí v ČR rodí se zdravýma nohama, ale v předškolním věku už 33 procent trpí nějakou vadou).

Migréna od nohou? Je to možné!

V dospělosti má vliv na vznik plochonoží nadměrná fyzická zátěž, nošení tvrdé nepoddajné obuvi, nadváha či obezita, ale také hormonální změny v těhotenství a menopauze, případně i některé specifické typy zlomenin (fraktura kosti patní, nártu či zánártních kostí). Postupem času se tento problém, bohužel, přesouvá i do vyšších úrovní, jako jsou klouby dolních končetin, pánev a páteř. Ačkoli to zní zdánlivě nelogicky, kvůli plochým nohám nás pak často bolí kolena, kyčle, hlava nebo šíje. Rozvoj příčně ploché nohy navíc mnohdy vede ke vzniku tzv. vbočeného palce (hallux valgus), který nohu nejen vzhledově hyzdí, ale ještě ke všemu přímo pekelně bolí. Péče o svá chodidla je jedním z preventivních kroků vzniku migrény.

Nedejte na radu, že se bota roztáhne

Léčba plochých nohou je obtížná a zdlouhavá, nemluvě o tom, že škody napáchané na chodidlech se už mnohdy nepodaří zcela odstranit. Úlevu mohou přinést ortopedické vložky do bot a rehabilitační cvičení, která doporučí ortoped. Samozřejmostí je také vhodná obuv, kterou bychom měli nakupovat vždy odpoledne, kdy je noha nejobjemnější. Důležité je vyzkoušet si obě boty, projít se v nich po prodejně a nespoléhat na obvyklou radu prodavaček, že se bota „roztáhne“. Obuv by měla být měkká a pohodlná, s dostatkem prostoru na prsty. Nesmí nás tlačit, ale ani sklouzávat z paty.

Trénujte s utěrkou a masážním míčkem

Ke zmírnění potíží napomáhá i masáž nohou, střídavá nožní koupel, chůze naboso po měkkém terénu a rovněž jednoduchá cvičení, která můžete provádět sami doma. Nejlépe každý den.

  1. V pozici vsedě začněte kroužit nohama v kotníku směrem dovnitř a ven. Nejprve oběma současně a potom střídavě.

  2. Vsedě posouvejte chodidly po podlaze masážní míček, válejte s ním dopředu a dozadu. Nemáte-li, postačí i obyčejný tenisák.

  3. Ve stoje provádějte výpon na špičky současně oběma nohama.

  4. Střídavě se stavte na špičky a na paty.

  5. Posaďte se a na zem rozložte kapesník (utěrku). Snažte se ji uchopit prsty u nohou a zvednout. Nebo ji zkuste pomocí chodidel srolovat do válečku.

  6. Položte na zem čtvrtku, sedněte si, uchopte tužku prsty u nohy a pokuste se nakreslit nějaký jednoduchý obrázek.

  7. Postavte se čelem ke zdi (židli, skříni) a opřete se o ni rukama. Pak zanožte jednu nohu tak, aby prsty směřovaly vpřed. Zvedněte patu protahované nohy co nejvíc od podložky, špička zůstává zapřená. Postupně pokrčujte koleno protahované končetiny, abyste cítili napětí mezi prsty a chodidlem. Setrvejte v protažení 30-60 vteřin a potom povolte.

Oteklým nohám však můžete pomoci aktivně i během dne, například lehkým, nenápadným, ale účinným cvičením v kanceláři.

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1