4 tipy, jak zvládnout strach z porodu

4 tipy, jak zvládnout strach z porodu

Porod a přivedení potomka na svět je jedinečným zážitkem v životě ženy, který ovšem u budoucích maminek často vyvolává pocity strachu a úzkosti. Tady je proto několik tipů, jak uklidnit svoji mysl a tyto nepříjemné pocity zvládnout.

1.   Svěřte se

Je naprosto normální, pokud jako nastávající maminka pociťujete napětí, úzkost či strach. Nestyďte se za to, jak se cítíte. Zvlášť pro prvorodičky je okamžik porodu právem nepředstavitelný okamžik. A strach z neznámého vynese na povrch mnohé další.

Najděte někoho, s kým si můžete o tom, co prožíváte, otevřeně promluvit. Existuje mnoho mateřských center, kde jsou skupiny podobně naladěných (=vyděšených) nastávajících maminek. Setkáte se zde s oporou ve své situaci a často zjistíte, že svým příběhem můžete pomoci i jiným. Už jenom tím, že v tom nejste samy.

Nezapomeňte, že i pro partnery je porod značně stresující, neboť vám v dané chvíli nemohou pomoci, mohou být jen pozorovateli. To je pro mužskou psychiku velká zátěž. Proto se v případě úzkostí a velkého strachu nebojte vyhledat spíš profesionála, ať už dulu nebo terapeuta, který je schopen s vámi vaše stavy objektivně probrat a navrhnout řešení či vás jen vyslechnout.

2.   Porod není cílem, ale součástí cesty

I když je pochopitelné, že se chcete na porod připravit, zkuste nezaměřovat veškerou svoji pozornost jenom na tento jeden okamžik. Je bezesporu důležitý, avšak není jedinou důležitou situací spojenou s vaším dítětem. Soustřeďte svoji energii i na období, které prožíváte právě nyní. Vnímejte své tělo, pohyby dítěte, své chutě i nálady, připravujte se i na období, které přijde po samotném porodu.

3.   Práce s dechem

Naučte se relaxační metody, které vám pomohou se zklidnit. Zacvičte si jógu, meditujte, zkuste procházku v přírodě nebo napětí vykřičte. Ne na partnera, ale do prostoru. Pokud nejste momentálně v kondici na fyzickou námahu, zaměřte se na práci s dechem. Přeci jen, pokud prostřednictvím dechu prokrvíte důležitá centra v mozku či jinde v těle, navodíte uvolnění a nepříjemné stahující pocity zmizí.

4.   Informace ano, hororové story ne!

Neposlouchejte a nečtěte na internetu černé scénáře a příběhy o tom, komu se, co špatného přihodilo. Mít dostatek informací je podstatné, ale nenechte se polapit do hororových zážitků, jež se měly údajně přihodit někomu jinému. Zároveň berte informace jako námět, nikoli dogma. Situace se zdá býti stejná, ale vaše životní naladění stejně jako těhotenství je do určité míry unikátní. Proto se zkuste naučit poslouchat potřeby svého těla i potřeby dítěte. Tato citlivost vám pak pomůže při porodu, kdy si budete jistá, co cítíte a můžete u toho zůstat.

Celkově vám výše uvedené kroky pomůžou k tomu, abyste cítila nejen více kontroly nad tím, co se právě děje a co vás čeká, ale i citlivost k sobě samé a dítěti, které nosíte. Naučíte se pracovat se svými pocity, získáte dostatek relevantních (a ne zavádějících) informací a budete mít vedle sebe někoho, kdo vám bude v nadcházejícím životním období oporou.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1